Kako je Sijera Leone ojačao do tačke da povuče priznanje Kosova, suprotno interesima Amerike  

© AP Photo / Kevin HagenJulius Mada Bio
Julius Mada Bio - Sputnik Srbija
Pratite nas
Madagaskaru, Burundiju, Lesotu, Komorima, Centralnoafričkoj republici i Gani, kao poslednja u nizu afričkih država koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova, pridružila se Sijera Leone.

Ova zapadnoafrička država nevelike teritorije bila jer posebno pogodna za mešetarenje američke diplomatije, čiji je jedan od prioriteta bilo lobiranje za priznanje nezavisnosti KiM. Uprkos ogromnim prirodnim bogatstvima (spada među prvih deset proizvođača dijamanata i zlata u svetu), jedna je od najsiromašnijih država u svetu – čak oko 70 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Sijera Leone bila je poprište i jednog od najbrutalnijih građanskih ratova na svetu – između 1991. i 2002 godine. Rat između vladinih snaga i Revolucionarnog ujedinjenog fronta (RUF), odneo je preko 50.000 žrtava, a oko dva miliona stanovnika raseljeno je i otišlo u izbeglištvo. Ovaj rat poznat je brutalnostima nad civilima, trgovinom decom i njihovim regrutovanjem u pobunjeničku vojsku, ilegalnom trgovinom dijamantima i zlatom. Zbog svega toga, vođa gerile Fodaj Sankoh optužen je za ratne zločine.

Ojačala demokratija Sijera Leonea 

Krhka demokratija uspostavljena 2002, očigledno je ojačala kada Sijera Leone može i sme da se suprotstavi američkim interesima i povuče priznanje kosovske nezavisnosti.  

Od kada je prvi Evropljanin, Portugalac Pedro de Sintra 1462. stupio na tlo današnjeg Sijera Leonea, istorija ove teritorije bila je obeležena patnjom. Sijera Leone tada je postala jedna od najznačajnijih oblasti iz koje su se evropske sile, Portugalija i Španija, a kasnije i Britanija i Francuska snabdevale robljem koje su koristili za rad na američkim kontinentima.

Engleski filantropi, boreći se protiv trgovine robljem, osnovali su sadašnju prestonicu Fritaun, kao utočište za oslobođene robove 1778, a od 1800, Sijera Leone postala je britanska krunska kolonija. U tom statusu ostaće do 27. aprila 1961, kada je proglašena nezavisnost.

Period demokratije kratko je trajao – od 1968. do 1991, Sijera Leone bila je jednopartijska država, kada sledi građanski rat. Od 2002, Sijera Leone je parlamentarna demokratija u kojoj su dominantne dve partije – Narodna stranka Sijera Leonea (SLPP), trenutno na vlasti i opozicioni Svenarodni kongres (APC).

Iako u Sijera Leoneu živi 16 etničkih grupa i iako muslimani čine većinu uz jaku hrišćansku zajednicu, etnički ili verski sukobi nikada nisu igrali ulogu u građanskom ratu ili političkim previranjima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala