Baklja pod maskom: Svetski sport hitno prebačen u karantin

© AP Photo / Eugene HoshikoČovek s maskom ispred olimpijskih krugova u Tokiju.
Čovek s maskom ispred olimpijskih krugova u Tokiju. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog širenja koronavirusa iz dana u dan se otkazuju sportska takmičenja i veliko je pitanje da li će se održati i Olimpijske igre u Tokiju. Moglo bi se reći da je koronavirus stavio svetski sport u karantin.

Epidemija koronavirusa pokosila je i sport. Usled širenja koronavirusa, u poslednje vreme otkazana su brojna takmičenja, ili je njihovo održavanje pomereno za neka srećnija vremena.

Primera radi, otkazana su sva skijaška takmičenja u Italiji, zatim Moto trka GP šampionata u Kataru, atletski polumaraton u Parizu, olimpijski test za ragbista u kolicima za paraolimpijce u Tokiju…

U Kini, zemlji porekla koronavirusa, otkazani su međunarodna biciklistička Trka oko Hajnana, bokserske kvalifikacije za Olimpijske igre, trka Formule 1 u Šangaju...

Kad je reč o sportskim takmičenjima čiji su datumi „pomereni“ za neka srećnija vremena, njima se ni ne zna broj. Sa širenjem koronavirusa, praktično iz sata u sat stižu nove vesti o otkazivanju utakmica i kompletnih sportskih takmičenja.

Gotovo svakodnevno se pojavljuju vesti o (ne)otkazivanju najvećeg sportskog događaja – Olimpijskih igara u Tokiju.

Olimpijske igre u karantinu

Dugogodišnji sportski novinar Aleksandar Ostojić, glavni urednik portala „Koš magazin“ kaže za Sputnjik da je sinoć stigla vest iz košarkaške Evrolige da je otkazana utakmica u Istambulu između Darušafake i Virtusa koja odlučuje o tome ko će ići u TOP 16 fazu Evrokupa.

Reč je o utakmici grupe u kojoj je i naš Partizan, koji sutra igra protiv Trenta iz Italije, dodaje Ostojić i ističe da Srbija nije na listi zemalja koje su zabranile ulaz italijanskim građanima a samim tim i sportistima, dok Turska jeste, i zato je otkazana utakmica Darušafaka – Virtus.

Glavni urednik „Koš magazina“ navodi da je pre nekoliko nedelja, kad koronavirus nije bio toliko raširen, pogotovo u Italiji, razgovarao sa Božidarom Maljkovićem, predsednikom Olimpijskog komiteta Srbije, koji mu je rekao da su male šanse da ove godine bude Olimpijskih igara u Tokiju, upravo zbog koronavirusa.

„Rekao je da je naš olimpijski komitet svakodnevno u komunikaciji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), odluka još nije doneta, ali, male su šanse. Gotovo nepostojeće su šanse da se Olimpijske igre iz Tokija presele u neki drugi grad, a pominjao se London, zbog toga što bi na te igre došli isti ti sportisti, isti ti gledaoci iz celog sveta, iz svih zemalja koje su i pogođene i koje nisu pogođene koronavirusom, tako da je potpuno svejedno da li su u Tokiju ili Londonu. Ovo je globalna opasnost, zbog koje trenutno sport najviše trpi“, kaže Ostojić.

Najveću štetu trpe sportisti

Kad je reč o novcu koji je Tokio potrošio za organizaciju Olimpijskih igara, poslednja objavljena cifra iznosila je 12,6 milijardi dolara.

Ostojić kaže da su Olimpijske igre sve skuplje i skuplje i svake četiri godine se troškovi dupliraju, s tim što ne mora da znači da je novac koji je Tokio uložio to potpuno propao.

​Moguće da MOK donese odluku da se Olimpijada održi godinu dana kasnije ili da se održi za četiri godine u Tokiju, ili za osam godina, ali to je u ovom trenutku nepoznato, dodaje naš sagovornik.

„Ali ono što se zna, to je šteta za sportiste. Možete da zamislite sportistu koji je godinama trenirao i takmičio se da bi ispunio olimpijsku normu, igrao neke kvalifikacione turnire, na kraju se kvalifikovao i došao u situaciju da ne može da učestvuje na tom najvećem takmičenju u njegovoj karijeri a ko zna šta će biti za godinu ili četiri sa tim sportistom, da li će i dalje biti u formi i da li će moći da se takmiči. To je ta šteta“, ističe Ostojić.

Nije vreme za sprdanje

Kad je reč o drugom najvećem sportskom događaju ove godine – Evropskom prvenstvu u fudbalu, eventualno odgađanje je pitanje za medicinske stručnjake, odnosno ključna je stvar da li će virus oslabiti dolaskom toplijeg vremena, kao što se očekuje, ili će se možda čak i razbuktati, dodaje naš sagovornik.

Da je odlaganje Evropskog prvenstva mogućno, nagovestio je predsednik FIFA Đani Infantino koji je rekao da postoji mogućnost odlaganja reprezentativnih utakmica u martu, mesecu kad bi trebalo da se odigraju utakmice baraža za Evropsko prvenstvo.

Materijalnu štetu koju je sport pretrpeo nemoguće je izračunati, kaže Ostojić i kao primer navodi otkazivanje utakmice u italijanskoj Seriji A, u kojoj je za maj mesec odgođen derbi Juventus – Inter, uz pomeranje velikog broja utakmica ili njihovog odigravanja bez prisustva publike.

„Ne smemo nijednog trenutka da zaboravimo da je najveća šteta u ljudskim žrtvama. U Italiji ima više desetina umrlih od koronavirusa i mislim da nije preterano pametno i moralno zaboravljati te ljude kao što su to činili neki naši lekari i epidemiolozi koji su se sprdali sa ovim virusom, zaboravljajući da je odneo tolike ljudske žrtve“, zaključio je Ostojić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala