Amerika očekuje od Turske 2,5 milijarde dolara za NATO - koliko košta S-400

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaDivizion protivraketnih sistema S-400 "Trijumf"
Divizion protivraketnih sistema S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kupovina Turske ruskih sistema S-400 ne može biti računata u rashode Ankare za odbranu u okviru NATO-a, izjavio je Robert Menendes, član komiteta za inostrane poslove američkog Senata.

Prema rečima Menendesa, ako ugovor, vrednosti od 2,5 milijarde dolara, bude uzet u obzir u obzir, Turska će se približiti vojnim rashodima od 2 odsto BDP što SAD traže od svojih saveznika.

Redžep Tajip Erdogan i Majk Pompeo na konferenciji u Berlinu - Sputnik Srbija
Erdoganovi manevri — red S-400, red „Patriota“

„Biće vrlo ironično i užasno problematično, ako Turskoj kupovina S-400 omogućiti da, napokon, realizuje obavezuje oko rashoda u okviru NATO-a“, smatra američki senator.

„Molim Stejt department da da ocenu da li će se ova kupovina uzimati u obzir u okviru ukupne cifre rashoda za odbranu. Ako Stejt department nema isti pogled na stvari, zatražio bih od vas da hitno pozovete rukovodstvo NATO-a i država-članica kako bi se ubedili da se ova kupovina neće uzeti u obzir kao rashod“, nastavio je Menendes.

„Države, čiji rashodi su u suprotnosti sa duhom Alijanse i stvaraju značajni fizički rizik za države-članice, treba da budu kažnjene, a ne nagrađene“, smatra senator.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala