Vučić se obratio u Vašingtonu: Srbi i Jevreji su se podržavali i podržavaće se

© Foto : Budućnost SrbijeAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), na kojoj je istakao da su Srbi i Jevreji oduvek imali dobre odnose. Najavio je otvaranje kancelarije Privredne komore Srbije u Jerusalimu.

Predsednik Vučić je na skupu u Vašingtonu istakao da su Srbi i Jevreji delili sudbinu u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata i ustaškog režima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Vučić je podsetio da je Srbija među prvima podržala Balforovu deklaraciju, te da je još 1917. Milenko Vesnić, jugoslovenski predstavnik u Vašingtonu, podržao ideju o formiranju države Jevreja i to pod nazivom Izrael. 

"Podržavali smo i podržavaćemo jedni druge i danas", istakao je predsednik podsećajući da je pre dve godine sa izraelskim predsednikom Ruvenom Rivlinom otvorio ulicu Teodora Hercla u Beogradu.

Naveo je da je Srbija 2016. bila prva zemlja u celoj Evropi koja je usvojila zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Od tada je, ukazao je, isplaćeno oko 30 miliona evra jevrejskoj zajednici u Srbiji.

Podsetio je, takođe, da je Srbija usvojila Zakon o memorijalnom centru Staro sajmište, gde su stradali i Srbi, Jevreji i drugi narodi.

Ukazao je da je pred obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Aušvica, na zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu bila istaknuta žuta zastava sa Davidovom zvezdom. 

​"Oduvek smo bili u dobrim odnosima sa Jevrejima, volimo ih i činićemo sve da ih poboljšamo", istakao je predsednik Srbije tokom obraćanja na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove.

U tom kontekstu najavio je da će Srbija uskoro otvoriti kancelariju Privredne komore Srbije u Jerusalimu.

"To je naš način da pokažemo poštovanje prema Jevrejima", istakao je predsednik Srbije dodajući da je situacija u regionu vrlo kompleksna.

Inače, predsednik je na početku obraćanja prisutne pozdravio na hebrejskom i engleskom jeziku. 

AIPAC važi za jednu od najmoćnijih i najuticajnijih lobističkih grupa u Vašingtonu, a zastupa i zagovara interese Izraela.

Smatra se da igra ključnu ulogu u tradicionalnom savezništvu i tesnim odnosima SAD i Izraela.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala