Narednih dana nova povlačenja priznanja Kosova, Vučić se u SAD sastao sa Tačijem

© AP Photo / Hektor PustinaAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da se u narednih nekoliko dana očekuju nova povlačenja priznanja Kosova. Vučić se, inače, danas u Beloj kući sastao sa Hašimom Tačijem uz posredstvo američkih zvaničnika, a na sastanku je istaknuta neophodnost ukidanja taksi.

Vučić je novinarima rekao da će Srbija obustaviti diplomatsku akciju na "odpriznavanju" nezavisnosti Kosova ako i kada Albanci prestanu da traže da Srbija prizna Kosovo.

"Nemojte da tražite priznanje, mi nećemo da sprovodimo odpriznavanje. Ali, oni to nikada nisu hteli da prihvate", istakao je Vučić i dodao da Priština smatra da diplomatska akcija Srbije na odpriznavanju "vređa njihovu poziciju nezavisne zemlje".

Ako to vređa njihovu poziciju, kako onda traže da mi prekinemo ono što oni rade svaki dan, zapitao je Vučić i dodao da ćemo i dalje imati još takvih manjih ili većih uspešnih diplomatskih aktivnosti.

Ponovio je da je Srbija spremna za razgovore, ako Priština ukine takse.

"Kada povuku takse Albanci, spremni smo da govorimo o suštinskim stvarima", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Upitan da li očekuje nešto novo od Ričarda Grenela i Roberta O'Brajana, sa kojima se nedavno video u Minhenu, Vučić je rekao da očekuje da vidi kakve su im ideje za dalji tok razgovora o KiM i šta oni očekuju, da li će ukidati takse ili ne.

"Ja očekujem da će u kratkom roku biti novih povlačenja priznavanja Kosova, u narednim danima", naveo je Vučić.

Čuo je, ističe, već deset puta Kurtija kako kaže da će "naterati Srbiju da prizna Kosovo".

"Polako sa tim. Polako sa tim da ste mnogo jaki, a mi slabi. Hajde da vidimo da li imate nešto drugo da ponudite...Na primer, svest da je potreban stvarni kompromis u razgovorima, a ne to da Srbija prihvata ultimatume", poručio je Vučić.

On je rekao i da ne može da razume da se neko tako bahato ponaša, ali da je Priština navikla na takvo ponašanje jer je imala podršku zapadnog sveta.

"Nadam se da to sada ulazi u drugačije vode, izbalansiranije, kao i da pristup SAD više nije jednostran, već višeznačan i da uzima u obzir interese Srbije više nego ranije", zaključio je Vučić.

Ne mislim da nam prete sankcije zbog „Pancira“

Vučić je izjavio da je u razgovoru sa predstavnikom Pentagona ukazao da Sjedinjene Države treba da budu otvorene prema Srbiji kad je reč o nabavci naoružanja, te da, ako na to nisu spremni, ne treba da nam zameraju kada oružje nabavljamo od drugih partnera.

On je rekao da ne misli da Srbiji prete sankcije zbog kupovine „Pancira“, pre svega jer Srbija to radi na transparentan način, što, kako je preneo novinarima, SAD veoma cene.

Vučić je to rekao posle razgovora sa zamenikom državnog sekretara za odbranu SAD Dejvidom Norkvistom o snažnijoj vojno-tehničkoj saradnji Srbije i SAD, u kojem je predložio snažniju vojno tehničku saradnju sa SAD.

"Bio sam otvoren i rekao da budu otvoreni prema Srbiji, kao prema drugima, ako želimo da kupimo oružje, kao i da, ako nisu, nije u redu da nam zameraju što smo uzeli od drugih", rekao je on.

Čuo je, kaže, dobru analizu u Vašingtonu da Srbija na transparentan način uzima oružje.

"Kada uzimamo Pancir, ne krijemo da smo platili i da smo ga dobili. Oni to veoma cene".

Vučić, Tači, Grenel, O'Brajen: Ukinuti takse i nastaviti pregovore

Tanjug je, inače, preneo da se predsednik Srbije sastao u Beloj kući sa Hašimom Tačijem, uz učešće američkih zvaničnika Ričarda Grenela i Roberta O' Brajena.

Vučić, kao i Tači i američki zvaničnici istakli su neophodnost ukidanja taksi i želju da pregovori između Beograda i Prištine odmah po ukidanju taksi budu nastavljeni.

Vučić i Tači nalaze se u Sjedinjenim Državama u odvojenim posetama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala