Vojska Južne Koreje u stanju pripravnosti, Severna Koreja ispalila dva projektila

© REUTERS / KCNALider Severne Koreje Kim Džong Un posmatra lansiranje balističke rakete
Lider Severne Koreje Kim Džong Un posmatra lansiranje balističke rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja je ispalila dva nepoznata projektila u pravcu Japanskog mora, što je izazvalo zabrinutost zvaničnog Seula, saopšteno je iz Južnokorejskog Komiteta šefova štabova.

Administracija predsednika Republike Koreje je održala vanrednu sednicu zbog severnokorejskog lansiranja. U saopštenju za štampu objavljenom nakon sednice objavljeno je da akcije Severne Koreje u Seulu izazivaju „ozbiljnu zabrinutost”.

„Naša vojska je u pripravnosti i nadgleda pravac iz koga su ispaljeni projektili u slučaju dodatnih lansiranja”, piše u saopštenju.

Prema podacima, projektili su ispaljeni iz oblasti grada Vonsana i preleteli su 240 km, postigavši pritom maksimalnu visinu od 35 km.

Ovo je prvo takvo lansiranje od početka 2020. godine. U decembru prošle godine, lider Severne Koreje Kim Džong Un je izjavio da će njegova zemlja u najskorije vreme predstaviti novo strateško naoružanje.

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceTestiranje severnokorejskog super-velikog raketnog sistema sa višestrukim lansiranjem
Vojska Južne Koreje u stanju pripravnosti, Severna Koreja ispalila dva projektila - Sputnik Srbija
Testiranje severnokorejskog super-velikog raketnog sistema sa višestrukim lansiranjem

Podsetimo da je poslednji put Severna Koreja lansirala rakete 28. novembra prošle godine, a tokom godine ukupno je bilo izvršeno 13 raketnih proba, tokom kojih su lansirane 24 balističke rakete kratkog dometa, uključujući rakete velikog kalibra.

Lansiranju je prisustvovao Kim Džong Un, koji je bio veoma zadovoljan postignutim rezultatima.

Ujedinjene nacije ovakve aktivnosti Pjongjanga nazivaju kršenjem rezolucije Saveta bezabednosti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala