Upoznajte mužjaka koji se zubima zakači za ženku i tu ostaje dok ne srastu

CC0 / piksabej / Anglerfiš
Anglerfiš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kilometar ili više u dubini mračnog okeana riba pecač traga za partnerom. A kada ga pronađe, više se nikad od njega ne odvaja...

Sve 162 vrste ovog podreda Ceratioidea čine čudni parovi: mužjaci su patuljasti, ženke mnogo puta veće (neke skoro metar dugačke). Ipak, oni su jedinstveno opremljeni da bi pronašli jedno drugo.

CC0 / vikimedia / Mužjak se zubima zakači za ženku i više se od nje ne odvaja...
Upoznajte mužjaka koji se zubima zakači za ženku i tu ostaje dok ne srastu - Sputnik Srbija
Mužjak se zubima zakači za ženku i više se od nje ne odvaja...

Prekomerno velike nozdrve mužjaka hvataju vodom nošene ženske feromone. Njegove dobro razvijene oči tragaju za svetlosnom tačkom: bioluminescentnim mamcem na peteljci koji krasi čelo ženke, piše Nacionalna geografija.

Ted Pič, ihtiolog s Univerziteta Vašington, kaže da raznoliki oblici mamaca, pigmentni i svetlosni obrasci saopštavaju mužjaku da je pronašao ženku svoje vrste, za koju se on kači. Ali, "kačenje" je blaga reč.

Da ne bi u neizmernoj tami rizikovao razdvajanje od partnerke, mužjak se za nju pričvršćuje zubima i tu ostaje. "Naposletku koža mužjaka i ženke srasta", kaže Pič; krvni sudovi se združuju "tako da njena krv teče kroz njegovo telo".

CC BY-SA 4.0 / Didier Descouens/cropped foto / Na kraju koža mužjaka i ženke sraste...
Upoznajte mužjaka koji se zubima zakači za ženku i tu ostaje dok ne srastu - Sputnik Srbija
Na kraju koža mužjaka i ženke sraste...

Peraja i drugi neupotrebljavani delovi tela odumiru dok mužjak ne postane ono što ženka od njega želi: fabrika sperme. Ovaj seksualni parazitizam donosi plodove. Kada je ikra ženke spremna, ona signalizira mužjaku.

Dok je oplođuje, ona ispušta masu želatinoznih jajašaca koja se širi u vodi. Plovna masa oplođene ikre polako se penje u gornje sfere okeana. Tamo se larve izležu i hrane planktonom. Kad počne da sazreva, kaže Pič, riba pecač pravi "veliku vertikalnu migraciju" nazad u mračnu dubinu da bi pronašla partnera po svojoj meri.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala