Uoči ključnog dolaska Erdogana u Moskvu Kremlj poručuje: Rusija neće popustiti

© Sputnik / Ekaterina Chesnokova / Uđi u bazu fotografijaPrezident Rossii Vladimir Putin na ežegodnoй bolьšoй press-konferencii
Prezident Rossii Vladimir Putin na ežegodnoй bolьšoй press-konferencii - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija podržava Damask u borbi protiv terorista i zalaže se za sprovođenje sporazuma iz Sočija, izjavio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov uoči sastanka predsednika Rusije Vladimir Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana.

„Stav Moskve ostaje nepromenjen i dosledan. To je isti onaj stav za koji su se u različitim prilikama zalagali ruski predsednik Putin, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, kao i naša međuresorna radna grupa i međuresorna delegacija, koja je u poslednje vreme sarađivala sa turskim kolegama”, izjavio je Peskov. On je naglasio da će se ovog stava ruski lider držati i za vreme sastanka sa turskim kolegom u Moskvi 5. marta.

Portparol ruskog lidera se osvrnuo i na značaj kontinuirane saradnje ruskih i turskih vojnika u Siriji.

„Rusija je odlučna u nameri da nastavi borbu protiv terorista, kao i protiv terorističkih grupa, uključujući i one koje se nalaze na spisku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U toj borbi veliki značaj pridajemo saradnji s našim turskim partnerima”, istakao je Peskov.

On je još naglasio da će detalji o situaciji u Idlibu biti poznati nakon sastanka ruskog i turskog lidera.

Sa svoje strane, turski predsednik je izjavio danas u Ankari da se nada da će biti postignut sporazum o prekidu vatre u sirijskom Idlibu. 

© AP Photo / Baderkhan AhmadTurski i ruski vojnici tokom patrole u Siriji
Uoči ključnog dolaska Erdogana u Moskvu Kremlj poručuje: Rusija neće popustiti - Sputnik Srbija
Turski i ruski vojnici tokom patrole u Siriji

Podsetimo, dva lidera će tokom sastanka razgovarati o primeni sporazuma koji su dve zemlje potpisale u septembru 2018. godine u Sočiju.

Sporazum se odnosi na stvaranje demilitarizovane zone u Idlibu, gde je smešteno više desetina različitih formacija.

Proteklih dana došlo je do eskalacije situacije u toj zoni nakon što je sirijska avijacija napala turski konvoj. Tom prilikom poginulo je više od 30 turskih vojnika. Nakon toga turska vojska je izvela napad na položaje sirijske vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala