U Dumu stigli Putinovi amandmani na nacrt zakona o izmenama Ustava

© Press-služba Prezidenta RF / Uđi u bazu fotografijaPripadnik predsedničkog puka unosi Ustav Rusije na ceremoniji inauguracije predsednika Rusije Vladimira Putina u Kremlju
Pripadnik predsedničkog puka unosi Ustav Rusije na ceremoniji inauguracije predsednika Rusije Vladimira Putina u Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
U rusku Dumu stigli su amandmani predsednika Rusije Vladimira Putina na nacrt zakona o izmenama Ustava Rusije, koji uključuju, između ostalog, koncepciju braka kao zajednicu muškarca i žene, pominjanje Boga u Ustavu i amandman o ruskom, kao državnom  jeziku državotvornog naroda, saopštio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

Amandmani uključuju odredbu o Rusiji kao pravnoj naslednici SSSR-a, spominjanje Boga u Ustavu, kao i odredbu o ruskom narodu kao državotvornom, ističe Volodin.

„Državni jezik na celoj teritoriji Rusije je ruski jezik, kao jezik državotvornog naroda“, rekao je predsednik ruske Državne dume. On je takođe istakao da je, prema amandmanu, ruski narod deo „saveza ravnopravnih naroda“. Predsednik je amandmanom zaštitio i prava manjina. 

Drugim amandmanom je predviđeno da se ne dozvoli degradacija podviga naroda u Drugom svetskom ratu.

Pored toga, Volodin je saopštio da se predlaže amandman prema kome se zabranjuje državnim službenicima da poseduju račune u inostranstvu ili strana državljanstva.

Još jedan važan amandman predviđa zabranu otuđenja teritorije Rusije.

Brak - savez muškarca i žene

Zamenik predsednika Državne dume Petar Tolstoj saopštio je da je Putin uneo na drugo čitanje nacrta zakona o izmenama Ustava i amandman prema kome je brak savez muškarca i žene.

„Za mene je najvažniji predlog da se u glavnom zakonu uvrsti koncepcija braka kao saveza muškarca i žene. Drago mi je što je taj amandman potpisao šef države“, rekao je Tolstoj.

Ranije je Volodin saopštio da su amandmani na nacrt zakona o izmenama Ustava ruskog predsednika izloženi na 24 stranice.

Drugo čitanje Ustava bi trebalo da se održi 10. marta, treće – 11. marta. Glasanje za ustavne izmene na teritoriji cele Ruske Federacije biće održano 22. aprila

U obraćanju Saveznoj skupštini 2020. godine predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je o ustavnim amandmanima koje smatra neophodnim. Među njima je promena mehanizma formiranja Vlade, konsolidacija uloge Državnog saveta i novi kriterijumi za predsedničke kandidate.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala