U BiH se očekuje i do 10.000 migranata dnevno

© AP Photo / Giannis PapanikosMigranti
Migranti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter van der Everert upozorio je da Hrvatska pojačava kontrolu granice, zbog čega se u BiH dnevno može očekivati i do 10.000 migranata.

On smatra da rešenje ne može doći iz BiH, da su kapaciteti zemlje već nategnuti, te da je potrebno raditi sa EU da se nađu alternative.

Van der Everert je za Televiziju N1 naglasio da mora biti pronađeno zajedničko rešenje EU i zapadnog Balkana jer je veći broj granica kroz koje migranti prolaze prije dolaska u BiH.

On je rekao da vlasti u BiH najavljuju pojačanu kontrolu granice, što je ocenio kao deo rešenja i nešto što je legitimno.

Povodom hitnog sastanka koji je Brisel sazvao za zemlje članice EU zbog moguće krize, Van der Everert je naveo da očekuje da će biti razgovarano o tome kako pojačati kontrolu i usporiti dolazak migranata.

Na pitanje da li će fondovi EU u slučaju velikog talasa migranata prema BiH usmeriti sredstva za sprečavanje ilegalnih prelazaka, on je naglasio da treba razgraničiti humanitarno i bezbednosno finansiranje.

"Ako želite omogućiti bezbednost građana BiH, onda humanitarni uslovi migranata moraju biti prihvatljivi. To znači da ćete lakše kontrolisati migrante, ako ostanu u BiH, u centrima umesto u napuštenim zgradama gde nemaju ni zdravstvenu kontrolu", naveo je Van der Everert.

Što se tiče povećanih evropskih fondova radi zaštite granica, Van der Everert ističe da postoji spremnost da se poveća podrška, ali je to pitanje pregovora organa vlasti u BiH i EU ili drugih donatora.

On je ukazao da postoji spremnost međunarodne zajednice da se poboljša sistem bezbednosnog upravljanja migrantima, ali da je važno da postoji plan vlasti u BiH u kojem će biti utvrđeno koliko je potrebno novca za određenu oblast.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala