Srbija namerava da kupi oružje od Izraela — nabavka neće biti „mala isporuka“

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaZastava Izraela
Zastava Izraela - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija namerava da kupi oružje od Izraela, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu „Džeruzalem postu“.

Vučić je za izraelski list, na marginama konferencije Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, ponovio da će Srbija otvoriti diplomatsko predstavništvo i predstavništvo Privredne komore u Jerusalimu i istakao da će se Srbija uvek truditi da uskladi svoje interese sa Izrealom.

Odgovarajući na pitanje o antiizraelskoj kampanji bojkota, izolacije i sankcija (BDS) u zapadnoj Evropi, Vučić je rekao da Srbija namerava da kupi oružje od Izraela i da ta nabavka „neće biti mala isporuka“.

Vučić je rekao da BDS u Srbiji ne postoji i istakao da naša zemlja „nije plodno tle za antisemitske poruke“.

„Niko u Srbiji nije čuo za taj pokret bojkota“, rekao je predsednik.

„Džeruzalem post“ ocenjuje da Vučićeve izjave i postupak mogu da se posmatraju kao oštar odgovor na kampanju BDS, uz podsćanje da je i austrijski parlament prošle nedelje okarakterisao BDS kao antisemitski.

© AFP 2023 / PEDRO UGARTEIzraelsko oružje
Srbija namerava da kupi oružje od Izraela — nabavka neće biti „mala isporuka“ - Sputnik Srbija
Izraelsko oružje

Na pitanje Posta o obrascu glasanja Srbije u UN gde se Izrael, kako tvrdi izraelska vlada, pristrasno napada, Vučić je rekao da Srbija uvek može da bude uzdržana kad je reč o antiizraelskim rezolucijama.

Govoreći o izraelsko-palestinskom teritorijalnom sporu, Vučić je rekao da od Palestinaca i Izraelaca zavisi postizanje rešenje.

On je pozdravio inicijativu predsednika Trampa za rešenje spora, navodi list.

Džerusalem post piše i da je Srbija bila prva zemlja koja je usvojila Zakon o restituciji jevrejske imovine zaplenjene tokom holokausta.

Podseća i da su Vučićevog dedu po ocu ubile ustaše tokom Drugog svetskog rata i da su hrvatski fašisti proterali njegovu porodicu, koja se naselila kod Beograda.

List ocenjuje i da je Vučić dobro upućen u „opasnosti smrtonosnog antisemitizma i fašizma“, kao i da se energično zalaže za podizanje memorijalnog centra za nekadašnji koncetracioni logor Staro sajmište u Beogradu, gde su tokom nacističke okupacije ubijeni Srbi, Jevreji i Romi.

„Jevreji su se borili rame uz rame sa srpskim narodom protiv fašista i nacista u Drugom svetskom ratu“, rekao je Vučić.

List podseća da se, na Vučićevu inicijativu, uoči obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, na zgradi srpskog Predsedništva vijorila zastava sa Davidovom zvezdom i natpisom „Jevrejin“.

Vučić je rekao da je žuta zastava u Srbiji znak časti.

„Nikad više“, rekao je Vučić za Post.

Vučić, koji se, kako ocenjuje list, smatra snažnom pristalicom Izraela i jevrejske dijaspore, govorio je pre intervjua Džerusalem postu na konferenciji Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu, koja je okupila 18.000 ljudi iz celog sveta.

On je u govoru najavio da Srbija planira otvaranje diplomatskog predstavništva i ekonomske kancelarije u Jerusalimu.

"Otvorićemo vrlo brzo ne samo kancelariju naše privredne komore, već, zajedno sa privrednom komorom, zvanično državnu kancelariju u Jerusalimu sa srpskom zastavom zajedno sa našom ambasadom u Tel Avivu", rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala