SAD uvode kadrovska ograničenja kineskim medijima u Americi

© AP Photo / Sergei GritsMajk Pompeo
Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD uvode ograničenja broja kineskih državljana koji su zaposleni u predstavništvima pet državnih kineskih medija, koji se nalaze na teritoriji Amerike, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Majka Pompea.

„Američka vlada danas utvrđuje kadrovska ograničenja za pojedine kineske državne medije na teritoriji SAD“, saopštio je Pompeo.

On je precizirao da se ograničenja uvode protiv pet organizacija, koje je Stejt department 18. februara 2020. godine označio kao strana predstavništva Kine.

Donald Tramp na naslovnici kineskih novina - Sputnik Srbija
Peking proteruje tri američka novinara zbog teksta „Kina – pravi bolesnik Azije"

Prema rečima Pompea, nove mere ograničavaju broj kineskih državljana, kojima će biti dozvoljeno da rade u tim organizacijama na teritoriji SAD.

„Odluka o uvođenju tog kadrovskog ograničenja nije doneta na osnovu sadržaja, koji plasiraju te organizacije, i ne nameće nikakva ograničenja kada je reč o onome što navedene organizacije mogu objavljivati u SAD“, istakao je američki državni sekretar.

Kako je naglasio, reč je samo o principu reciproteta.

Pompeo je istakao da SAD računaju na to da će ograničenja naterati Peking da se adekvatnije odnosi prema američkim i drugim stranim medijima.

„Apelujemo na kinesku vladu da što pre ispuni svoje međunarodne obaveze po pitanju uvažavanja slobode izražavanja, uključujući i predstavnike medija“, zaključio je Pompeo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala