Plutajući kosmodrom „Morski start" napustio SAD i uputio se ka Rusiji

© www.sea-launch.comKosmodrom "Morski start"
Kosmodrom Morski start - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teretni brod „Sin Guang Hua“ sa lansirnom platformom „Odisej“ projekta „Morski start“ krenuo je iz SAD ka Rusiji, gde će stići 28. marta, sledi iz podataka sajta specijalizovanog za praćenje kretanja brodova vesselfinder.com.

Prema podacima sajta, hongkonški brod „Sin Guang Hua“ sa lansirnom platformom „Odisej“ napustio je Long Bič (SAD) u 23.19 časova po moskovskom vremenu i uputio se prema Slavjansku (Primorski kraj), gde se očekuje da će stići 28. marta.

Lansirna platforma „Odisej“ deo je plutajućeg kosmodroma „Morski start“, koji će se nalaziti u preduzeću za remont brodova u Slavjansku, udaljenom 50 kilometara od Vladivostoka. Deplasman lansirne platforme je 46 hiljada tona, njegova dužina 133 metra, a širina 67 metara.

Projekat „Morski start“ pokrenut još 1995. godine, a u njemu su učestvovale američka kompanija „Boing“, ruska RKK „Energija“, norveška kompanija za brodogradnju „Aker solušns“, ukrajinski konstruktorski biro „Južnoje“ i PO „Južmaš“. Posle reorganizacije, vodeću ulogu u projektu dobila je RKK „Energija“.

Plutajući kosmodrom „Morski start“ omogućiće da se smanje troškovi prilikom lansiranja satelita u geostancionarnu orbitu koja se proteže iznad ekvatora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala