Marko Dolaš: Koronavirus ne napada vesele ljude /video/

© Sputnik / YouTube/Sputnjik Srbija / printscreenMarko Dolaš
Marko Dolaš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beli luk je svemoguće sredstvo koje zaista pomaže. Ujutru u čašu vode stavim čen belog luka i popijem ga. Ne žvaćem ga. I krenem na posao. Mislim da koronavirus ne napada vesele ljude i trudim se da budem pozitivan kako se ne bih zarazio, savetuje u svom stilu glumac i TV voditelj Marko Dolaš čitaoce i slušaoce Sputnjika.

Multitalentovani voditelj koji se oprobao u gotovo svim granama umetničke delatnosti – od glume, preko muzike do književnosti – Marko Dolaš gostovao je u Sputnjikovom studiju uoči puta u Moskvu gde će nastupiti na jednoj muzičkoj manifestaciji.

„Zahvaljujući knjizi „Moja ukusna Srbija“ došlo je do neke vrste saradnje sa radijom „Orfej“. To je ruski državni radio na kojem se pušta uglavnom klasična i etno muzika. Gostovali smo jednom prilikom promovišući knjigu i ja sam otpevao neke naše srpske pesme. Njima se to, naravno, svidelo i pozvali su me da učestvujem na njihovom godišnjem koncertu koji je 5. marta u sali Izmajlovo u Moskvi. Izvešću dve numere legendarnog Đorđa Marjanovića. Pevaću „Devojko mala“, ali i jednu pesmu koju ni ja pre nisam čuo - „Marko Polo“, najavljuje Dolaš u razgovoru za Sputnjik.

Rusija me ja naučila do volim sebe i druge

Dolaševa ljubav prema Rusiji datira od malih nogu, a kako kaže prvi put je čari ove zemlje osetio davne '92 godine.

„Pokojni otac je radio u jednoj firmi iz Užica. Negde od '92 do '96 godine sam leta provodio u Rusiji, da bismo se u jednom trenutku i preselili tamo. '94 i '95 sam učio školu u Moskvi. U to vreme Rusija i nije možda u Srbiji bila toliko popularna kao sada. Iako sam bio dete, tamo sam stekao jedno neverovatno iskustvo, jednostavno su me svojim pedagoškim radom i odnosom naučili da volim sebe i volim druge. To su osvestili u meni“, priseća se naš sagovornik i priznaje da je Rusija bila presudna i odredila njegov put u umetničke vode.

Pored toga što daje simboličan doprinos jačanju kulturnih veza između naše dve države često pevajući ruske tradicionalne pesme u uključenjima u jutarnji program na jednoj televiziji s nacionalnom frekvencom, Marko se trudi da uspostavi i kulinarsku vezu između srpskog i ruskog naroda.

Ruskinje „odlepile“ za srpskim receptima

„Jedna od najboljih stvari koje Srbija može da ponudi su hrana i gostoprimstvo. Koleginice Jelena Zelinska, Tatjana Ribakova i ja smo uspeli da prenesemo duh Srbije, da je približimo onakvu kakva ona jeste. Barem tako mislim, a o tome svedoči i činjenica da se već štampa naredni tiraž. Ovo je u početku trebalo da bude jedan kuvar, jedan zbornik starih srpskih jela. S obzirom na to koliko sam dugo radio emisiju „Moja Srbija“ i koliko sam vremena proveo po terenu, sugerisao sam da ne pišemo samo o jelima nego i o mestima, kafanama, atmosferi. O nečemu što može da približi naš karakter pre svega. A sve je to začinjeno jelima“, naglašava šarmantni voditelj i ističe s kakvim se reakcijama na knjigu svakodnevno susreće.

„Sreo sam dve Ruskinje u Beogradu i objasnio im o kakvoj knjizi je reč, šta sam pisao, kako sam istraživao. One su me pažljivo, ali ne preterano zainteresovano slušale. Onda sam izgovorio jednu čudesnu rečenicu a to je: “U toj knjizi su i recepti.“ I u tom trenutku se potpuno promenio njihov odnos prema ovoj knjizi. „Dajte! Možemo li da se povežemo? Kada će Sajam? Gde može da se kupi knjiga?“ Ostao sam potpuno zatečen razmišljajući kako bi jedna Srpkinja reagovala kada bi joj muž poklonio kuvar“.

Srpskoj kulturi nedostaje duha

Naš sagovornik je simpatije šire publike pridobio originalnim i duhovitim uključenjima u jutarnji program jedne od nacionalnih televizija. Ipak, kako kaže, sebe ne naziva reporterom.

„Pokušavam da gledaocima približim naš narod sa svim svojim vrlinama i manama na neki narodski način blizak običnom svetu. I nemam unapred isplanirano šta ću. Desi se da planiram nešto deseto a da ispadne sasvim nešto treće jer su ljudi neverovatni. Oni imaju fantastične ideje i ja u dosta slučajeva zaboravim na ono što sam hteo i počnem da pričam o onome što je ljudima interesantno“, naglašava Dolaš.

S obzirom da je aktivan na više umetničkih polja, našeg sagovornika smo pitali i šta nedostaje kulturnoj sceni Srbije.

„Mislim da joj malo duha nedostaje, nečega zbog čega bi kultura i trebalo da postoji. Trebalo bi da postoji još one zdrave komedije, ali ne one u kojoj se preteruje u svemu i koja gubi smisao“.

U skladu upravo sa tim duhom, Dolaš nam je na samom kraju razgovora otkrio recept za borbu protiv trenutno aktuelnog koronavirusa.

Beli luk. Beli luk je svemoguće sredstvo koje zaista pomaže. Ujutru u čašu vode stavim čen belog luka i popijem ga. Ne žvaćem ga. I krenem na posao. A što se tiče koronavirusa mislim da ne napada vesele ljude i trudim se da budem pozitivan kako se ne bih zarazio!“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala