Lavrov i lider Hamasa u Moskvi o situaciji u Gazi

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastao se u Moskvi s liderom Hamasa Ismailom Hanijom, s kojim je razgovarae o načinima uspostavljanja palestinskog nacionalnog jedinstva prema političkoj platformi Organizacije oslobođenja Palestine, kao i o situaciji oko sektora Gaza, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Tokom sastanka razmotreni su načini za uspostavljanje palestinskog nacionalnog jedinstva prema političkoj platformi Organizacije oslobođenja Palestine. Takođe su razmotreni različiti aspekti aktuelne situacije oko sektora Gaza, uključujući i napore za postizanje trajnog i sveobuhvatnog bliskoistočnog rešenja na međunarodno priznatoj pravnoj osnovi“, navodi se u saopštenju.

Palestinac obrađuje zemlju u okolini Bardale na Zapadnoj obali. - Sputnik Srbija
Izrael i Amerika spremaju odlučujuću akciju protiv Palestine

Pored toga, prema informacijama ruskog Ministarstva, u Moskvi su održane konsultacije između lidera Hamasa i specijalnog predstavnika predsednika Rusije za Bliski istok i zemlje Afrike, zamenika ministra spoljnih poslova Mihaila Bogdanova.

Trampov „dogovor veka“

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je 28. januara plan mirovnog sporazuma, poznat kao „dogovor veka“. Ovaj dogovor je nacrt sporazuma između Izraela i Palestine kojim bi trebalo da bude okončan sukob u regionu. Plan predviđa stvaranje države Palestine i njenu demilitarizaciju, dok bi Izrael zadržao kontrolu nad istokom reke Jordan, a Jerusalim bi ostao njegov nepodeljeni glavni grad.

Palestinci i arapske zemlje nisu prihvatili ovaj plan: prema njihovom mišljenju, on oduzima Palestincima pravo na teritorije predviđene rezolucijama Ujedinjenih nacija. Šef Palestinske administracije Mahmud Abas takođe je odbacio novi plan rekavši da Palestinci insistiraju na priznavanju njihove države u granicama iz 1967. godine sa glavnim gradom u Jerusalimu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala