„Koga pokušavate da prevarite": Erdogan odbio milijardu evra od EU

© AP Photo / Burhan OzbiliciPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da dodatnih milijardu evra, koliko je Evropska unija izdvojila Turskoj za pomoć izbeglicama – nije dovoljna, zbog čega je odbio da primi taj novac.

„Naša očekivanja o pravednoj raspodeli odgovornosti, nažalost, ostala su bez odgovora. EU nije u potpunosti ispunila uslove iz sporazuma od 18. marta 2016. godine. Kažu da će poslati još milijardu evra. Koga pokušavate da prevarite? Mi više ne želimo taj novac. Turska je potrošila na izbeglice 40 milijardi dolara i sama će naći taj novac“, izjavio je Erdogan na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, koji boravi u poseti Ankari.

Erdogan: grčka vojska usmrtila dva migranta

On je dodao da su grčki vojnici 2. marta usmrtili dva migranta i teško ranili jednog, dok su pokušali da pređu tursko-grčku granicu.

Ranije su dva turska bezbednosna izvora za Rojters saopštila da je Sirijac, migrant, koji je pokušao da pređe iz Turske u Grčku preminuo od povreda zadobijenih prilikom intervencije grčkih bezbednosnih snaga. Međutim, grčki zvaničnici su izjavili da je reč o lažnoj vesti.

Turska je nakon zaoštravanja situacije u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava talas izbeglica i otvorila svoje granice sa EU, kuda je zatim krenulo više hiljada migranata. Za tri dana Grčka je zabeležila oko 20.000 pokušaja prelaska granice, gde se nalazi na stotine policajaca i vojnika.

Ranije je šef diplomatije Grčke Nikos Dendijas izjavio da Turska vodi kampanju dezinformisanja i govori o desetinama hiljada migranata koji su ušli u Grčku što nije tačno. Ministar policije Turske Sulejman Sojlu je saopštio juče da je granicu prešlo više od 76.000 migranata.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala