„Jeftina lepota“ puno košta Ruskinje

CC0 / Pixabay / "Antiejdž" intervencija
Antiejdž intervencija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruskinje se sve češće podvrgavaju tretmanima ulepšavanja, ali se istovremeno suočavaju sa ozbiljnim posledicama. Jeftina lepota podrazumeva najčešće nehiruršku korekciju nosa, usana i grudi često je obavlja kozmetolog bez licence koji koristi jeftine materijale i dovodi u opasnost svog klijenta. 

U Rusiji popularnost takozvanih „nehirurških procedura“ raste iz dana u dan. Skoro svaka savremena Ruskinja je upoznata sa hijaluronovom kiselinom, rinoplastikom nosa i nehirurškom korekcijom grudi.  Pristupačna cena je ono što većinu pripadnica lepšeg pola namami da isprobaju nove metode ulepšavanja. Sa druge strane, dosta njih posećuje neobrazovane kozmetologe i zapada u klopku „jefine lepote“. 

Plastični hirurg ne nudi nikad jeftinu lepotu

Lekar dermatolog-kozmetolog Katarina Vasiljeva objašnjava suštinsku razliku između plastičnog hirurga i kozmetologa.

„Plastični hirurg podrazumeva hirurgiju kao osnovnu specijalnost, tj. on ima pravo na vršenje hirurških operacija, a kozmetolog je lekar koji je pre svega dermatolog — u pitanju je internistička specijalnost“, istakla je Vasiljeva.   

Ona dodaje da kozmetolog obavezno mora da ima medicinsko obrazovanje. Pravi specijalista treba da ima završen medicinski fakultet, posle toga da nastavi svoje obrazovanje u sferi dermatologije ili dermatovenerologije i tek tada može da se bavi kozmetologijom.

Obrazovani, a ne samouki kozmetolog

Danas su najpopularniji zahvati: ubrizgavanje određenih supstanci, laserski tretmani i pilinzi. Svi ovi tretmani mogu imati različite neželjene efekte kao što su oticanje, izobličeno lice, slepilo itd. Veoma su popularne rinoplastika nosa i nehirurška korekciji oblika grudi. 

Darija Baskakova, ruski lekar kozmetolog kaže da „ne veruje baš u nehiruršku korekciju oblika grudi, ali nehirurška ronoplastika nosa u umerenim razmerama je moguća, što ne znači da se svaki problem time rešava. Manji problemi se mogu rešiti bez operacija uz pomoć injekcionih punjenja ili konca“. 

© AFP 2023 / TANG CHHIN SOTHYKozmetolog obavezno mora da ima medicinsko obrazovanje
„Jeftina lepota“ puno košta Ruskinje - Sputnik Srbija
Kozmetolog obavezno mora da ima medicinsko obrazovanje

Profesionalni lekari-kozmetolozi ističu da je pri odabiru specijaliste najbitnije obratiti pažnju na licencu i obrazovanje. Poseta ljudima koji rade u kući sa nekvalitetnim materijalom i opremom često se može završiti tragično. 

„Svim devojkama i ženama savetuje se da najveću pažnju posvete izboru kozmetologa. On mora biti obrazovan, mora razumeti strukturu kože i znati kako rana zarasta. To je jako bitno jer su sve kozmetološke procedure invazivne i izazivaju reakciju kože. Zarastanje i proces rehabilitacije su važni, kao i ožiljak koji ostaje. Ožiljak nije neka vrsta ukrasa, već naprotiv, jedan od najkomplikovanijih delova injekcione i laserske kozmetologije“, istakla je Baskakova.  

Cena diktira kvalitet 

Kod većine neprofesionalnih kozmetologa svi tretmani su jeftini i uvek povoljni. Baskakova naglašava da to ne može biti slučaj sa istinskim stručnjakom koji koristi samo kvalitetnu opremu i materijale koji ne mogu izazvati neželjena dejstva kao što je to slučaj sa fejk proizvodima. Ovo ne znači da devojke treba da posećuju samo najskuplje klinike, već da znaju da je prejeftini tretman znak za crveni alarm. 

Uprkos svim poteškoćama kroz koje devojke i žene prolaze, one ne prestaju da se koriste uslugama kozmetologa. Nesrećne slučajeve uglavnom rešavaju sudskim tužbama i trude se da obaveste sve o takozvanom „kozmetologu laiku“. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala