Hoće li otvaranje arhiva Vatikana rasvetliti istinu o Stepincu

© AFP 2023 / ALESSIA GIULIANIVatikanski arhiv
Vatikanski arhiv - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vatikan otvara tajne arhive iz vremena kontroverznog pape Pija XII, a nije isključeno da se među dokumentima nađu i oni koji mogu da rasvetle istinu o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu i njegovom odnosu s ustaškom vlašću. Ipak, smatra nekadašnji ambasador u Vatikanu Vladeta Janković, ono što nije za objavljivanje ostaće i dalje tajno.

Na osnovu iskustva koje imam, u kontaktima koje sam u svoje vreme imao u Vatikanu, verujem da će tu ipak biti neke trijaže kada se budu odvajala dokumenta za objavljivanje i ono što će ostati i dalje tajno, kaže Janković za Sputnjik.

Međutim, prema Jankovićevom uverenju, Vatikan ima važnijih stvari bi trebalo sakriti od „slučaja Stepinac“.

„To se moglo naslutiti po već do sada pokazanom zdravom razumu katoličkih upravljača. To je utisak koji bi bilo teško dokumentovati. Ja za to nemam, niti se mogu pokazati bilo kakvi dokazi, ali usuđujem se da iznesem takav jedan lični utisak iznesem“, zaključuje Janković.

Istoričari očekuju da će otvaranje tajnih arhiva Vatikana doneti nova saznanja o vrememu pape Pija XII, koji je na Prestolu svetog Petra sedeo za vreme II svetskog rata. Mnogi veruju da će konačno saznati više, između ostalog, i o tome da li je papa znao za  „pacovske kanale“ kojima su nacistički zločinci prebacivani u Južnu Ameriku.

© AFP 2023 / -Papa Pije XII
Hoće li otvaranje arhiva Vatikana rasvetliti istinu o Stepincu - Sputnik Srbija
Papa Pije XII

Brojne jevrejske organizacije oštro kritikuju ulogu ovog pape tokom rata i ranije, od početka nacističke vladavine Nemačkom, tvrdeći da nije učinio dovoljno kako bi zaštitio progonjene Jevreje.

Za Srbiju je najznačajnija komunikacija koju je sa Vatikanom imao zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac i njegovi izveštaji koje je slao iz ustaške Nezavisne države Hrvatske. Hrvatski katolički kler, ali i veliki deo vernika, smatraju Stepinca nevinom žrtvom komunističkog progona i žele da ga proglase za sveca, čemu se protive Srpska pravoslavna crkva.
© AFP 2023 / GERARD JULIENDolazak pape Jovana Pavla II u Mariju Bistricu 3. oktobra 1998, neposredno pre nego što će proglasiti kardinala Alojzija Stepinca blaženim.
Hoće li otvaranje arhiva Vatikana rasvetliti istinu o Stepincu - Sputnik Srbija
Dolazak pape Jovana Pavla II u Mariju Bistricu 3. oktobra 1998, neposredno pre nego što će proglasiti kardinala Alojzija Stepinca blaženim.

Kako bi rešio ovaj spor, na inicijativu pape Franje oformljena je mešovitu katoličko-pravoslavnu komisiju, koju čine, pored visokih katoličkih klirika i episkopi SPC, kao i laički stručnjaci, sa zadatkom da utvrde Stepinčevu ulogu u II svetskom ratu. Papa Franja je još ranije obećao da će dokumenti iz vremena Pija XII postati dostupni komisiji, koja bi tako imala kompletan uvid u to na koji je način Stepinac izveštavao Vatikan o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Arhiv Pija XII deo je arhiva koji se do skoro zvao Vatikanski tajni arhiv i koji sadrži dokumente stare i do 1000 godina. Papa Franja je odlučio da ovaj arhiv preimenuje u Vatikanski apostolski arhiv i da ga otvori za javnost.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala