Evropska federacija novinara: Zaustaviti progon zaposlenih u Sputnjiku u Turskoj

© SputnikTurski sajt Sputnjika
Turski sajt Sputnjika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutereš izjavio je da je ponašanje turskih vlasti prema zaposlenima u novinskoj agenciji Sputnjik Turska – čisto zastrašivanje.

„Zahtevamo od turskih vlasti da zaustave taj progon i da preduzmu mere za zaštitu progonjenih novinara“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Federacija novinara sumnja u moguću vezu između turskih nacionalista i policije u slučaju progona novinara.

Gutereš smatra da su zaposleni u agenciji Sputnjik Turska žrtve zaoštravanja odnosa između Ankare i Moskve.

„Nema ni jednog objektivnog razloga koji bi opravdao pritvaranje tih ljudi ovog vikenda. Imamo utisak da turske vlasti zastrašuju novinare koji rade za ruske medije, a jedini cilj je vršenje pritiska na Kremlj“, istakao je Gutereš.

On je apelovao na ruske vlasti da se suzdrže od recipročnih mera prema turskim medijima, koji rade u Rusiji.

Podsetimo, nepoznate osobe su upale 29. februara u stanove novinara Sputnjika iz redakcije u Ankari, turskih državljana, pretili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog saradnje sa Rusima. Incidenti su se dogodili dan nakon protesta ispred Generalnog konzulata Rusije u Istanbulu i pogoršanja situacije u sirijskom Idlibu. Sledećeg dana je bio priveden i glavni urednik Sputnjika. Tek nakon intervencije šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova svi novinari su pušteni.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala