Da li je naplata kaucije za ambalažu i konzerve pravi put da se Srbija izbori sa ambalažnim otpadom

Pratite nas
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je februara prošle godine da će se do kraja 2019. godine biti doneta odluka o uvođenju sistema za prikupljanje PET ambalaže.

Februara ove godine Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je na svom sajtu Nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji predviđa da će za plastične flaše od vode, sokova, jogurta, kao i staklenu ambalažu i konzerve za jednokratnu upotrebu građani plaćati kauciju prilikom kupovine proizvoda u marketima. A kada pakovanje budu vratili prodavcu, dobijaće taj novac natrag.

I pre nego što je ovaj Nacrt ugledao svetlost dana, čule su se kritike koje bi mogli sažeti u jednu rečenicu: „Depozitni sistem je skup”.

Kaucija za ove vrste ambalaže naplaćuje se, doduše, u nekim zemljama. Kakva su njihova iskustva, šta su prednosti a šta manjkavosti depozitnog sistema i da li je to pravi put da se Srbija konačno suoči sa problemom ove vrste otpada, kako bi se na najbolji način eliminisala mogućnost da nas otpad zatrpa u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Dušanom Jakovljevićem, projektnim menadžerom Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“.

Intervju Dušan Jakovljević
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala