Amerika se povlači iz Avganistana, dok Ukrajina ostaje

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojna parada u Kijevu povodom Dana nezavisnosti Ukrajine
Vojna parada u Kijevu povodom Dana nezavisnosti Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina će nastaviti da učestvuje u operaciji NATO-a "Odlučna podrška" u Avganistanu, sve dok za to bude bilo potrebe, izjavio je šef diplomatije Ukrajine Vadim Pristajko.

„Ukrajina je pouzdani partner SAD i NATO-a i nastaviće da daje svoj doprinos u uspostavljanju mira i stabilnosti u Avganistanu kroz učešće u operaciji NATO-a „Odlučna podrška“, sve dok bude bila potrebna pomoć avganistanskom narodu“, napisao je Pristojko na tviteru.

SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.

Sporazumom, čijem je potpisivanju prisustvovao i američki državni sekretar Majk Pompeo, predviđeno da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana u roku od 14 meseci, ako talibani ispune prihvaćene obaveze. SAD bi u prvoj fazi trebalo da smanje broj svojih vojnika sa oko 13.000 na 8.600 u roku od 135 dana.

Podsetimo, u Kijevu tvrde da nova vlast nema nameru da menja kurs sa evroatlantskih integaracija. U oktobru je ministar odbrane Andrej Zagorodnjuk učestvovao na sednici o Avganistanu koja je održana u briselskom sedištu NATO-a. Dve nedelje kasnije Ukrajinu su posetili stalni predstavnici svih država-članica NATO-a na čelu sa državnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala