Ukrajince bez pasoša ne puštaju u Rusiju

© Sputnik / Andreй Iglov / Uđi u bazu fotografijaGranični prelaz "Armjansk" na rusko-ukrajinskoj granici
Granični prelaz Armjansk na rusko-ukrajinskoj granici  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državljani Ukrajine od danas će moći da uđu na teritoriju Rusije samo sa pasošima, saopštilo je Ministarstvo za pitanja privremeno okupiranih teritorija i interno raseljenih lica Ukrajine.

Građanima Ukrajine je do sada bilo omogućeno da pređu granicu sa Rusijom uz ličnu kartu ili izvod iz matične knjige rođenih, što je bilo propisano sporazumom Moskve i Kijeva o bezviznom režimu. Ukrajinci koji su napustili zemlju pre 1. marta, moći će da se vrate u svoju zemlju uz pomoć tih dokumenata.

Ukrajinski zvaničnici podsetili su da prelazak granice sa Rusijom preko kontrolnih punktova koji nisu pod kontrolom Kijeva na „privremeno okupiranoj teritoriji“ predstavlja kršenje zakona te zemlje.

U skladu sa novim pravilom, i od građana Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Krima, se traži da izvade pasoš ili da neku drugu propusnicu za prelazak granice sa Rusijom.

Prednosti novog pravila

Vlada Ukrajine tvrdi da će prelazak granice sa pasošem biti brži, zbog toga što, kako navode, carinici neće morati ručno da unose sve podatke o građanima

i njihovim dokumentima u bazu podataka, već će od sada podaci sa pasoša očitavati specijalnim uređajima.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko prethodno je nazvao nova pravila prelaska granice s Rusijom evropskim, iako Ukrajinci mogu putovati sa pasošima u neke zemlje, uključujući Belorusiju i Tursku.

On je takođe napomenuo da bi ta promena trebalo da onemogući napuštanje zemlje kriminalcima.

Ukrajinska vlada zabranila je Rusima ulazak u Ukrajinu sa pasošima još 2015. godine, objašnjavajući to kao „potrebu za pojačanom kontrolom“ na granici.

Putnički saobraćaj između dve država se prošle godine smanjio za deset odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio je manje od deset miliona ljudi. Prema podacima Ministarstva, sedam miliona Ukrajinaca prešlo je granicu s Rusijom prošle godine, što je 800.000 manje nego godinu dana ranije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala