Turska policija privela novinare Sputnjika samo zato što se bave svojim poslom

© SputnikRadio Sputnjik Turska
Radio Sputnjik Turska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinari Sputnjika iz redakcije u Ankari privedeni su nakon svedočenja u policijskoj stanici zbog profesionalne delatnosti.

Advokatska komora Ankare, kao i prijatelji novinara Sputnjika koji su sinoć bili mete napada, rekli su da su, nakon svedočenja u policijskoj stanici, zaposleni u Sputnjiku privedeni zbog profesionalnih aktivnosti.

Prema rečima komšija jednog od pritvorenih novinara, takođe su im zaplenjeni mobilni telefoni, međutim, policija u Ankari negira tu informaciju.

Novinska agencija MIA „Rosija sevodnja“ se obratila Ujedinjenim nacijama, OEBS-u i UNESKU u vezi sa tim incidentom.

OEBS osudio pokušaj napada na novinare

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arles Desir već je osudio pretnje i pokušaj napada na novinare Sputnjika u Turskoj.

„Osuđujem pokušaj napada na tri novinara agencije Sputnjik u blizini njihovih domova u Ankari, kao i pretnje koje su im sinoć upućene. Takođe sam zabrinut što su ih danas, kako javljaju mediji, priveli zbog članka. Pozivam vlasti da osiguraju njihovu bezbednost“, napisao je Desir na Tviteru.

Sinoć su nepoznate osobe upale u stanove novinara Sputnjika, turskih državljana, pretile im i optužile ih za izdaju zemlje zbog saradnje sa Rusima. Incidenti su se dogodili dan nakon protesta ispred Generalnog konzulata Rusije u Istanbulu i pogoršanja situacije u sirijskom Idlibu. 

Novinari se ne javljaju se na telefon nakon što su otišli u policiju da daju iskaz o napadu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala