Turska pokrenula operaciju „Prolećni štit“ u Siriji

© REUTERS / Ihlas News AgencyTurska vojska
Turska vojska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar za nacionalnu odbranu Turske Hulusi Akar saopštio je da se u sirijskom Idlibu izvodi operacija pod nazivom „Prolećni štit“.
„Uspešno se nastavlja operacija „Prolećni štit“ koja je bila započeta 27. februara kao odgovor na napad na turske vojnike. Do danas je uništen jedan dron i osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, tri sistema PVO i ubijeno 2212 vojnika režima (predsednika Sirije Bašara Asada)“, prenosi NTV reči ministra.

Akar je naglasio da cilj operacije „nije sukob sa Rusijom“.

„Naš zadatak je da sprečimo zločine koje vrši režim Asada, eliminišemo radikalne elemenate i sprečimo (talas) migracije“, naglasio je ministar.

Još jedno u nizu zaoštravanje situacije oko sirijske provincije Idlib desilo se u četvrtak kada je sirijska avijacija napala turski konvoj. Tom prilikom poginulo je više od 30 turskih vojnika. Nakon toga turska vojska je izvela napad na položaje sirijske vojske.

Nešto ranije, u turskim medijima se pojavila informacija da je oboren sirijski avion u Idlibu, dok sirijski javljaju da je u pitanju turski dron. Zatvoren je vazdušni prostor iznad ove provincije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala