Turska je jedan od najvećih neprijatelja slobode govora

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaZatvor
Zatvor  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovo je još jedan dokaz da se više od deset godina situacija u Turskoj ne popravlja, a posebno je opasno što su sada na meti i novinari koji rade za strane redakcije, kaže povodom privođenja četvoro novinara turske redakcije Sputnjika predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović.

Na taj način mogli bi da završe i mnogi drugi novinari, dodaje on. Sa troje naših kolega, novinara turske redakcije Sputnjika, niko nema kontakt od subote uveče, kada su otišli u policijsku stanicu da daju izjave, nakon što su u njihove stanove upad pokušali ultranacionalistički demonstranti nakon demonstracija povodom situacije oko sirijskog grada Idliba.

Već danas, u policiju je priveden i glavni urednik turskog Sputnjika Mahir Moztepe, a tursko državno tužilaštvo naložilo je pretres prostorija redakcije Sputnjika.

„Evropska federacija novinara godinama upozorava da je Turska jedan od najvećih neprijatelja slobode govora. Broj novinara koji su u Turskoj u zatvoru ne opada, već raste“, podseća Radomirović.

Udruženje novinara Srbije podržava pravo na slobodu govora i pravo novinara da slobodno rade svoj posao i protestuje zbog svakog ograničavanja te slobode i prava novinara, dodaje on.

„Mogu samo da pozovem turske vlasti da što pre puste novinare Sputnjika na slobodu i da objasne zašto su ih pritvorili i zašto pretresaju redakciju Sputnjika“, zaključuje naš sagovornik.

Za privođenje novinara i pretres redakcije Sputnjika, turske vlasti nisu dale nikakvo obrazloženje. Epilog svega je da su u međuvremenu novinari pušteni iz policije.

Prema podacima međunarodne organizacije Komitet za zaštitu novinara, u turskim zatvorima u 2019. nalazilo se 47 novinara, a 25 novinara je ubijeno. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala