Tramp pohvalio teroriste koji su se borili protiv sovjetske vojske

© AFP 2023 / Noorullah ShirzadaBivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015.
Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp ocenio je borbene kvalitete pokreta „Taliban“, podsetivši na njihovu borbu protiv sovjetske vojske.
„Pripadnici „Talibana“ su, moramo reći odlični borci. Treba se samo setiti SSSR“, rekao je Tramp na konferenciji Saveza američkih konzervativaca.

Po njegovim rečima, potpisivanje sporazuma sa „Talibanom“ će staviti tačku na najduži rat u istoriji SAD u kojem su, po njegovim rečima, učestvovale 28 država.

On je izrazio nadu da će sporazum omogućiti da se otpočne proces povratka američkih vojnika kući.

SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.

Sporazumom, čijem je potpisivanju prisustvovao i američki državni sekretar Majk Pompeo, predviđeno da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana u roku od 14 meseci, ako talibani ispune prihvaćene obaveze. SAD bi u prvoj fazi trebalo da smanje broj svojih vojnika sa oko 13.000 na 8.600 u roku od 135 dana.

„Taliban“ je formiran 1994. godine tokom građanskog rata u Avganistanu. Oni su preuzeli vlast u zemlji 1996-2001. godine. Nakon svrgavanja s vlasti 2001. godine počeli su partizanski rat protiv vladinih snaga i sila NATO-a u Avganistanu i Pakistanu. SAD su uvele trupe u Avganistan nakon terorističkog napada 2001. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala