Sovjetski admiral koji je izmenio svetski balans snaga imao je važnu ulogu u oslobađanju Jugoslavije

© Sputnik / Vasiliй Malыšev / Uđi u bazu fotografijaSovjetski admiral Sergej Gorškov
Sovjetski admiral Sergej Gorškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sovjetski admiral Sergej Gorškov, pored toga što je za vreme Drugog svetskog rata odigrao važnu ulogu u sprečavanju hitlerovske ofanzive na obalama Crnog mora i oslobođenju Jugoistočne Evrope, zaslužan je za stvaranje sovjetske ratne mornarice koja je postala jedan od ključnih i najmoćnijih instrumenata za zaštitu nacionalnih interesa.

Gorškov je rođen 26. februara 1910. godine u Ukrajini, u gradu Kamjenjec-Podoljski, završio je vojnu akademiju „Mihail Vasiljevič Frunze“, a vojne vežbe imao je na čuvenoj ruskoj krstarici „Aurori“.

Postao je načelnik štaba Vojno-pomorske flote 1937. godine, a kasnije komandant brigade razarača Pacifičke flote. Iskustvo komandovanja u borbama Sergej Gorškov stekao je u kratkokrajnom sukobu sa Japanom, uoči Drugog svetakog rata, u bici na jezeru Hasan. Za vreme Drugog svetskog rata unapređen je u komandanta brigade krstarica, a brodovi kojima je upravljao su među prvima pružili otpor nacističkoj agresiji – 22. juna 1941. godine.

Operacije Gorškova tokom Drugog svetskog rata

Sovjetski admiral je 1944. godine stupio na dužnost komandanta Dunavke flotile kada je odigrao najvažniju ulogu u proterivanju nacista iz jugozapadnih regiona Sovjetskog saveza, Rumunije, Bugarske, Jugoslavije i Mađarske.

„Tamo gde kopnene snage nisu uspevale odmah da se probiju ili utvrde svoje položaje, brodovi Dunavske flotile iskrcavali su svoje trupe“, pojasnio je istoričar Jurij Knutov.

Kolona tenkova Crvene armije prelazi preko Dvorskog trga u Lenjingradu za vreme Drugog svetskog rata - Sputnik Srbija
Priča poslednjeg živog crvenoarmejca, koji je u Drugom svetskom ratu bio od prvog dana

Era Gorškova

Sergej Gorškov je 1955. godine postao zamenik vrhovnog komandanta sovjetske ratne mornarice, a početkom 1956. godine njen vrhovni komandant i zamenik ministra odbrane. Bio je na čelu sovjetske mornarice 29 godina.

Istoričari ocenjuju i da je za vreme njegove komande nastupila nova era sovjetske ratne mornarice.

„Ušao je u istoriju kao genijalni organizator, administrator, rukovodilac. Gorškov nije prosto usmeravao brodove, već je pravio strategije. Uz njega je flota postala jedan od ključnih i najmoćnijih instrumenata za zaštitu nacionalnih interesa“, istakao je rukovodilac Moskovskog klube istorije flote Konstantin Streljbicki.

On je takođe rekao da se sovjetska ratna mornarica pojavila u skoro svim morima širom sveta.

„Međutim, najvažnije je što je za vreme Gorškova sovjetska mornarica postala jedna od najvažnijih elemenata za pružanje bezbednosti zemlje i izmenila balans snaga u svetu“, istakao je Streljbicki.

Počasni građanin

Radeći na razvoju flote, Sergej Gorškov pokušavao je da razume način rada svojih podređenih. Vodio je lične razgovore sa zapovednicima prvih sovetskih nuklearnih podmornica i učestvovao u testiranju novih podvodnih plovila.

Bio je na čelu sovjetske ratne mornarice do 1985. godine. Postao je počasni građanin više gradova. Dva puta je nagrađivan titulom heroja Sovjetskog saveza, mnogim ordenima i medaljama SSSR-a i drugih država. Umro je 13. maja 1988. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala