Podrška roditeljima u Rusiji: Po novom zakonu za prvo dete 6.300, za drugo 8.400 evra

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao Federalni zakon o proširenju programa materinskog dodatka kojim je predviđeno i njegovo povećanje do kraja 2026. godine, a odgovarajući dokument je objavljen na ruskom internet portalu pravnih informacija.

Ovaj Zakon je 20. februara usvojila Državna duma, a 26. februara odobrio Savet Federacije.
Ruski predsednik je u obraćanju Federalnoj Skupštini predstavio nekoliko važnih inicijativa, uključujući mere socijalne podrške, među kojima je očuvanje i povećanje visine materinskog dodatka do kraja 2026. godine, kao i produženje mesečnih uplata za decu do sedam godina.

Pored toga, materinski dodatak će biti isplaćivan porodicama koje su već od 1. januara 2020. dobile ili usvojile prvo dete. Te porodice će dobijati 466.617 rubalja, ili više od 6.300 evra. U slučaju rođenja ili usvajanja drugog deteta i naredne dece, uplata će iznositi 616.617 rubalja, ili gotovo 8.400 evra.

 

© Sputnik / Evgeniй Epančincev / Uđi u bazu fotografijaRuski ustav
Podrška roditeljima u Rusiji: Po novom zakonu za prvo dete 6.300, za drugo 8.400 evra - Sputnik Srbija
Ruski ustav

Pored toga, muškarci koji su jedini usvojioci prvog deteta dobiće materinski dodatak ako je sudska odluka o usvajanju stupila na snagu od 1. januara 2020. godine.
Rok za registraciju materinskog dodatka će biti skraćen do pet dana zahvaljujući elektronskoj saradnji između državnih ustanova.

Istovremeno, period u toku koga će porodica moći da ga dobije biće smanjen sa 30 na 10 dana.

Podsetimo, Putin je u obraćanju Federalnoj skupštini 15. januara dosta pažnje posvetio demografiji, koja je za njega među prioritetima ruske unutrašnje politike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala