Peskov: Sirija je molila da pomognemo u borbi protiv terorista

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaDmitrij Peskov
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je jedina zemlja čije je vojno prisustvo u Siriji zakonski osnovano, a borba protiv terorista u tom regionu se nastavlja, izjavio je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ovako je zvaničnik Kremlja prokomentarisao jučerašnji poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ruskom predsedniku Putinu da ostavi Ankaru i Damask da se razračunaju „jedan na jedan”.

Peskov je istakao da se rusko delovanje u tom regionu zasniva na molbi zvaničnih sirijskih vlasti.

„Vojno prisustvo svih ostalih država u Siriji  je u suprotnosti sa normama i principima međunarodnog prava”, istakao je portparol Putina.

Peskov je još istakao da će se sirijska vojska boriti protiv terorista koje je Turska bila obavezna da deaktivira prema sporazumu u Sočiju.

 

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaPripadnici sirijske armije u predgrađu Damaska tokom borbi sa teroristima
Peskov: Sirija je molila da pomognemo u borbi protiv terorista - Sputnik Srbija
Pripadnici sirijske armije u predgrađu Damaska tokom borbi sa teroristima

 

„Poznato je da je prema sporazumima iz Sočija Turska bila obavezna da deaktivira te terorističke elemente. Nažalost, turska strana nije ispunila svoje obaveze i teroristi su preduzeli napade na sirijske oružane snage”.

Borba protiv terorističkih napada u Siriji, uključujući i one na ruske vojne objekte će se nastaviti, zaključio je ruski zvaničnik.

Zaoštravanje situacije u Idlibu

Do zaoštravanja situacije u regionu sirijske provincije Idlib je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze. Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

 

© AFP 2023 / AREF TAMMAWITurski vojni konvoj na putu ka sirijskoj provinciji Idlib
Peskov: Sirija je molila da pomognemo u borbi protiv terorista - Sputnik Srbija
Turski vojni konvoj na putu ka sirijskoj provinciji Idlib

 

Zvanična Ankara je ovaj napad okarakterisala kao napad na NATO i zatražila je konsultacije na nivou amabasadora zemalja – članica Alijanse. Vašington je istakao da podržavaju Tursku kao svog saveznika u NATO.

Posle toga su sirijske snage objavile da zatvaraju vazdušni prostor nad Idlibom i da će svi avioni čije se prisustvo otkrije u ovom regionu biti smatrani neprijateljskim i oboreni. Kasnije je „SANA” saopštila da je nad gradom Sarakebom oboren turski dron, a danas je utvrđeno da su turski vojnici oborili dva aviona sirijskih vladinih snaga, dok su se piloti uspešno katapultirali.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala