Oslobođen glavni urednik i troje novinara Sputnjika u Turskoj

© AP Photo / Burhan OzbiliciTurska policija
Turska policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni urednik Sputnjika Turska Mahir Boztepe pušten je na slobodu, saopštila je njegova supruga. Prethodno je oslobođeno još troje novinara koje je privela turska policija.

Tursko Tužilaštvo nije ustanovilo da su oni na bilo koji način prekršili zakon. Novinari su već izašli iz zgrade Palate pravde u Ankari, gde su dočekani aplauzima.

O situaciji u vezi s novinarima Sputnjika u Turskoj razgovarali su telefonom i šefovi diplomatija dve zemlje, a ruski ministar Sergej Lavrov je turskom kolegi Mevlutu Čavušogluu preneo da je neophodno da stvar bude što pre rešena i da se novinarima osigura bezbednost.

Prethodno je glavna i odgovorna urednica MIA „Rusija sevodnja“ i agencije Sputnjik Margarita Simonjan saopštila da je i glavni urednik Sputnjika u Turskoj Mahira Boztepe zadržan u policiji.
Ona je izrazila ogorčenje hapšenjem glavnog urednika Sputnjika u Turskoj.

„Policija je došla u našu kancelariju u Istanbulu. Uhapsila još jednog saradnika. Još troje naših se od sinoć nalaze u policiji u Ankari gde su sinoć u njihove stanove upali nacionalisti. Turska, šta to znači???“, napisala je glavna i odgovorna urednica Sputnjika na svom telegram-kanalu.

Pripadnici turske policije su danas, oko 13.20 stigli u redakciju Sputnjika u Istanbulu tražeći sastanak sa predstavnicima agencije. U isto vreme u kancelariji su se nalazili samo dežurni radnici. Policajci su izjavili da neće napustiti prostorije agencije, dok se ne sastanu sa predstavnicima agencije.

Sastanak šefa predstavništva agencije u Istanbulu Maksima Durnjeva, advokata agencije, generalnog konzulata Rusije i turske policije održan je u kancelariji agencije u Istanbulu.

Podsetimo, sinoć su nepoznate osobe upale u stanove novinara Sputnjika iz redakcije u Ankari, turskih državljana, pretili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog saradnje sa Rusima. Incidenti su se dogodili dan nakon protesta ispred Generalnog konzulata Rusije u Istanbulu i pogoršanja situacije u sirijskom Idlibu. Novinari se ne javljaju na telefon nakon što su otišli u policiju da daju iskaz posle napada na njih.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala