Micotakis migrantima: Ne pokušavajte da ilegalno uđete u Grčku – bićete vraćeni

© AP Photo / Giannis PapanikosKirjakos Micotakis
Kirjakos Micotakis - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčki premijer Kirijakos Micotakis poručio je, posle vanrednog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost sazvanog zbog eskalacije situacije s migrantima na granici s Turskom, da je doneta odluka da se na masksimalan nivo podignu napori za sprečavanje ilegalnih ulazaka u zemlju i obezbedi granica.

„Od ovog trenutka u narednih mesec dana nećemo primati nijedan novi zahtev za azil“, napisao je Micotakis na Tviteru.

On je podsetio da su grčke granice i spoljne granice EU.

​„Zaštitićemo ih. U utorak ću sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom posetiti grnični prelaz Evros. Još jednom – ne pokušavajte da ilegalno uđete u Grčku – bićete vraćeni.“

Portparol vlade Stelios Pecas kaže da se situacija s migrantima tumači kao pretnja po nacionalnu bezbednost i da se u skladu s tim preduzimaju odgovarajuće mere.

On kaže da Turska usmerava i podstiče premeštanje iligelanih migranata.

Turska je posle ekslacije napetosti u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava izbeglice i otvorila je svoje granice sa EU.

Na grčkoj granici je za tri dana sprečeno 20.000 pokušaja da se ilegalno pređe granica. Na granici se nalazi na stotine policajaca, a angažovana je i vojska.

„Okupljeni ljudi na silu pokušavaju da uđu na teritoriju Grčke iako smo jasno rekli da im to nije dozvoljeno“, rekao je Pecas.

 


 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala