Ljajić: Nadoknadićemo štetu ukoliko se kriza sa koronavirusom završi za mesec dana

© Sputnik / Dejan SimićKineski turisti odmaraju u Knez Mihajlovoj ulici.
Kineski turisti odmaraju u Knez Mihajlovoj ulici. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za februar, mart i prvu polovinu aprila otkazani su aranžmani kineskih turista u Srbiji, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić navodeći da bi šteta u turizmu zbog otkazivanja tih aranžmana bila nadoknađena ako bi se kriza zbog koronavirusa završila u narednih mesec dana.

Ljajić je rekao da je u Srbiji u turističkom smislu zabeležen fantastičan januar i naveo da je u tom mesecu zabeležen rast broja kineskih turista od 145 odsto u odnosu na januar prošle godine, zatim rast od 28 odsto stranih turista, 20 odsto domaćih turista, 25 odsto rast noćenja.

„Sve je ukazivalo na neverovatno dobru turističku godinu, međutim, moramo da se prilagođavamo nepridviđenim situacijama“, kazao je Ljajić za TV Prvu, a prenosi Tanjug.

Navodeći da glavna turistička sezona kada se radi o kineskim turistima u Srbiji počinje od druge polovine aprila i traje do kraja godine, Ljajić je rekao da ukoliko bi za mesec dana stala kriza, veruje da bi bili nadoknađeni gubici u turizmu.

Kada je reč o trgovini s Kinom, Ljajić je rekao da su obavljeni razgovari s kompanijama koje posluju s Kinom i ističe da za sada nema otkazivanja poslova i ugovora, ali da ima izvesnog usporavanja tih dogovora.

Ono što je stopirano u ovom trenutku jeste izvoz drveta i drvene građe.

Ministar je kazao da u Srbiji još nema restrikcija letova i podseća da je kineska vlada 27. januara donela odluku o zabrani organizovanih međunarodnih putovanja kineskih građana širom sveta.

Odgovarajući na pitanje da li je potrebno da građani prikupljuju lične zalihe, Ljajić kaže da za tim nema potrebe i da nema potrebe za histerijom i panikom.

„Kod nas zaista nema razloga za takvom vrstom panike ili histerije, imali smo sastanak pre dva dana s najvećim trgovinskim lancima koji posluju u Srbiji i oni imaju na zalihama dovoljne količine svih proizvoda i govore da nema potrebe za lične zalihe, niti ima zahteva, odnosno prodaje određenih vrsta roba“, rekao je Ljajić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala