Kiseljov: Loša atmosfera uoči susreta lidera Rusije i Turske, Putin ne voli neiskrenost

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju
Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postupci Ankare tokom incidenta s novinarima Sputnjika u Turskoj negativno utiču na atmosferu uoči predstojećeg sastanka predsednika Rusije i Turske, a Tajipa Erdogana to izgleda uopšte ne brine, smatra generalni direktor Međunarodne informativne agencije (MIA) „Rosija sevodnja” Dmitrij Kiseljov.

„Ako govorimo o stvaranju atmosfere uoči mogućeg moskovskog sastanka, njoj nikako ne doprinosi napad koji je ovog vikenda izvršen na predstavništvo MIA 'Sputnjik' u Ankari i Istambulu. U njemu su učestvovali kako neki nasilni aktivisti, tako i turska policija”, izjavio je Kiseljov.

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor novinske agencije „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku
Kiseljov: Loša atmosfera uoči susreta lidera Rusije i Turske, Putin ne voli neiskrenost - Sputnik Srbija
Generalni direktor novinske agencije „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku

Generalni direktor MIA „Rosija sevodnja” još naglašava da se stiče utisak da Erdogan uopšte ne brine o stvaranju povoljne atmosfere za predstojeći sastanak. Pored narušenih odnosa sa Evropom i arapskim svetom, kao i mešanja u situaciju u Libiji, pokretanja vojnih operacija protiv sirijske vojske, bez uzimanja u obzir stava Irana, a dobivši od NATO samo saosećanje na rečima - turski predsednik se upušta u riskantnu avanturu na koju ga, naslađujući se osvetom, podstiču SAD.

„Rusija je za sada uzdržana, ostavljajući Erdoganu šansu, ali, razume se da strpljenje Kremlja ima granicu. Ako ruski predsednik Vladimir Putin nešto ne voli to je onda neodgovornost, a još gore od toga za njega je neiskrenost”, istakao je Kiseljov.

Prema njegovim rečima, Erdogan je u odnosima sa Rusijom bio samo na dobitku, a opet pravi „grešku za greškom”. Čak se ne može do kraja razumeti da li je to zbog nemarnosti ili nekih novih namera.

Predstojeći sastanak dva lidera - šansa za regulisanje odnosa

Da podsetimo, u subotu su u domove novinara „Sputnjika” u Turskoj, koji su turski državljani upali agresivni demonstranti koji su uzvikivali preteće parole. Novinari su bili zastrašeni fizičkim nasiljem i od njih je traženo da prekinu svoje profesionalno angažovanje. Nakon što su otišli u policiju da prijave napad, novinari „Sputnjika” su privedeni.

Svo četvoro privedenih novinara je, u međuvremenu, oslobođeno.

© SputnikSputnjik Turska
Kiseljov: Loša atmosfera uoči susreta lidera Rusije i Turske, Putin ne voli neiskrenost - Sputnik Srbija
Sputnjik Turska

Prethodno je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov je izjavio da se sredinom naredne nedelje u Moskvi planira održavanje sastanka Putina i Erdogana, koji po rečima Peskova uopšte neće biti lak, ali su lideri orijentisani na regulisanje situacije u sirijskom Idlibu.

Ruski i turski lider će tokom susreta razgovarati o primeni sporazuma koji su dve zemlje potpisale u septembru 2018. godine u Sočiju, a koji se odnosi na stvaranje demilitarizovane zone u Idlibu, gde je smešteno više desetina različitih formacija.

Proteklih dana došlo je do eskalacije situacije u toj zoni nakon što je sirijska avijacija napala turski konvoj. Tom prilikom poginulo je više od 30 turskih vojnika. Nakon toga turska vojska je izvela napad na položaje sirijske vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala