Hitni sastanci u EU i Grčkoj zbog migranata

© AP Photo / Michael VaraklasBrutalne metode mučenja migranata...
Brutalne metode mučenja migranata... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija zatražila je sazivanje hitnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU nakon što je Turska otvorila svoje granice za migrante koji žele da se domognu Evrope.

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas, glavni evropski funkcioner za migrantsko pitanje, zatražio je od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka, objavila je Hina, a prenosi Tanjug.

Šinas je napisao na Tviteru da se tim povodom obratio hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću kako bi zatražio hitan sastanak ministara unutrašnjih poslova.

Hrvatska predsedava EU, a on je dodao da se konsultuje i sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen i grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom.

Istovremeno je grčki premijer Kirijakos Micotakis zbog situacije sa migrantima i izbeglicama na tursko-grčkoj granici sazvao sastanak vladinog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ujedinjene nacije su saopštili da je najmanje 13.000 osoba na tursko-grčkoj granici, nakon što je Ankara saopštila da više neće zaustavljati migrante da nastave ka Evropu.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu objavio je da je tu zemlju napustilo 76.358 migranata.

Juče je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić povodom novonastale situacije sa migrantima rekao da je Srbija spremna, ali da neće dopustiti da bude čekaonica za one koje nameravaju da stignu do željene destinacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala