Drevni lav bio je veličine mačke, ali je imao zube od kojih je strahovala cela prašuma /video/

CC0 / Pixabay / Lav
Lav - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Naučnici su otkrili novu vrstu takozvanog marsupijalnog lava koji je živeo pre 23 miliona godina u zabačenim delovima Australije. Drevni lav je bio veličine mačke, ali su njegovi zubi bili toliko jaki da je ulivao strah u kostvim svim životinjama prašume u kojoj je živeo.

Reč je o vrsti po imenu lekaneleo ili skraćeno leo. Krvoločna mačka nekada je lutala Riverslijem koji je sada centar svetske kulturne baštine.

Lekaneleo je jedan od najmanjih marsupijalnih lavova. Poznat je po snažnim pretkutnjacima koji su mogli da probiju kost. Naučnici su verovali da je ova vrsta pripadala rodu priscileo roskellyae, ali su paleontolozi Ana Gilespi, Majkl Arčer i Suzan Hend otkrili da je reč o posebnoj vrsti.

Arčer kaže da su mali, ali snažni pretkutnjaci uticali da se lekaneleo razlikuje od ostalih vrsta marsupijalnog lava.

„Lekaneleo je jedan od najmanjih marsupijalnih lavova ikada. Zapravo je bio veličine mačke. Imali su izvanredne, izdužene i vrlo oštre pretkutnjake. Ovo je najneobičnije prilagođavanje ili evolucija mesojeda sisara na planeti", objašnjava Arčer.

Životinje iz prašuma Kvinslenda plašile su se lekanelea uprkos njegovim dimenzijama. Ne zna se kako bi se sada snašao u divljini jer ne postoji ni jedna vrsta koja mu je slična.

Živeo je u mirnoj prašumi na kojoj se danas nalazi suvo i snažno nisko rastinje Riversli. Arčer kaže da je prašuma nestala zbog globalnog zagrevanja i upozorio da će Australija ostati bez mnogih biljnih vrsta zbog klimatskih promena, prenosi Kliks pisanje Dejli mejla.

Riversli je posle poseta ser Dejvida Atenboroua postao najpoznatija lokacija fosia lokacija u Australiji. Na tom mestu se nalaze dobro očuvani ostaci životinja koje su živele pre 23 miliona godina.

Marsupijalni lavovi nisu usko povezani sa afričkim lavovima ili ugroženim azijskim lavom s podneblja Indije jer su se razvili izolovani od ostatka sveta. Najpoznatija vrsta marsupijalnog lava je thylacoleo carnifex. Može da se sretne u prirodnjačkim muzejima i najveći je sisar mesojed koji je ikada postojao u Australiji. Prosečna težina iznosila je od 100 do 130 kilograma, a pojedini primerci dostizali su do 160 kilograma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala