Amerika bi da nadzire rezerve svetske nafte

CC0 / Pixabay / Nalazište nafte
Nalazište nafte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nacionalna geoprostorna obaveštajna agencija (NGA), koja je u sastavu američkog ministarstva odbrane traži izvođača za prikupljanje podataka o rezervama nafte svetskih država-izvoznika nafte. Na spisku zemalja od interesa za američku vladinu agenciju našla se i Rusija.

U skladu sa opisom posla koji je utvrdila ova agencija, izvršilac mora da obezbedi pristup komercijalnim podacima o gorivima i mazivima, „prikupljenim na osnovu fotoelektronskih, radarskih i drugih slika ili njihovih kombinacija”. To uključuje različite vrste goriva, maziva i tehničke tečnosti, proizvedene od nafte.

„Cilj je da se potkrepe naše postojeće analitičke informacije o svetskim rezervama nafte, transportu, kapacitetu skladištenja, formiranju cena, kao i trgovini sirovinama, skupovima podataka o komercijalnoj proizvodnji”, navodi se u saopštenju američke vladine agencije.

Ovim podacima, kako naglašava američka obaveštajna geoprostorna agencija, moraju biti obuhvaćene informacije o vodećim svetskim  uvoznicima i izvoznicima nafte u koje spadaju Rusija, Kina, Iran, Saudijska Arabija, Venecuela, Brazil i Angola.

© AP Photo / Vahid Salemi, FileNafta
Amerika bi da nadzire rezerve svetske nafte - Sputnik Srbija
Nafta

Pored toga, skup podataka treba da obuhvati najmanje 22, 8 hiljada nadgledanih skladišta u celom svetu. Pod uslovom da vremenske prilike dozvoljavaju, kapacitet svakog nalazišta se mora procenjivati u proseku četiri puta mesečno, ističe agencija.

Prethodno je američka obaveštajna agencija podnela zahtev za proučavanje energetske infrastrukture u Murmansku u Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala