Upozorenje Vašingtonu: Ne ponavljajte Obaminu grešku oko Rusije

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisHilari Klinton i Barak Obama
Hilari Klinton i Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika ima sve manje vremena da se suprotstavi Rusiji kada je reč o njenom mešanju u predsedničke izbore 2020. godine, rekao je bivši saradnik Centralne obaveštajne službe Danijel Hofman. On je ocenio da tokom aktuelne predizborne trke Vašington ne treba da ponovi greške bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.

„Tokom izbora 2020. godine ne smemo da ponovimo Obamine greške po pitanju Rusije. Sada je na kartu stavljena ni manje ni više nego naša demokratija“, naglasio je Hofman u članku za „Vašington Tajms“.

Istakao je da je administracija Obame izbegavala da preduzme bilo kakve kontramere protiv mešanja Rusije u izbore, jer je bila zabrinuta mogućnošću da bi objavljivanjem informacija o mešanju Moskve sumnja u legitimitet američkih izbora porasla, kao i da bi mogla pružiti dodatni podsticaj da se tako nešto ponovi.

Tek mesec dana pred izbore 2016. godine Nacionalna obaveštajna služba je upozorila na predizborna mešanja, iako nije direktno optužila Moskvu.

Obamina administracija je u decembru 2016. godine ipak uvela sankcije Moskvi i proterala 35 ruskih zvaničnika iz Amerike.

Mešanje Kremlja u izbore

Autor članka ocenio je da se predstojeći predsednički izbori održavaju „na nišanu Kremlja“.

Hofman je ocenio da je ruski predsednik Vladimir Putin, koji ima crni pojas u džudu i ume da upotrebi moć svojih protivnika protiv njih samih, uspeo da preokrene društvene mreže i sajber infrastrukturu protiv same Amerike. U članku ističe da Putin namerno „reklamira mešanje Kremlja u izbore“ kako bi ukaljao ugled oba kandidata i uneo nemire u Americi.

U poslednje vreme šire se glasine da Rusija pomaže američkom predsedniku Donaldu Trampu i Berniju Sandersu kao pretendentu za mesto predsedničkog kandidata demokrata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala