Ukrajina okrenula leđa istoriji: Dan pobede nećemo obeležiti 9. maja

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAkcija "Besmrtni puk" u Ukrajini
Akcija Besmrtni puk u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajina ove godine neće obeležiti Dan pobede u Drugom svetskom ratu 9. maja, izjavio je ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko u intervjuu za televiziju „Ukrajina 24“.
„Naš stav je isti kao pre. Ne planiramo da obeležavamo ovaj događaj 9. maja. Mi, kao i cela Evropa, posle 75 godina shvatili smo zašto se ova tragedija dogodila i spremni smo da oprostimo jedni drugima. Verujemo da bi obeležavanje ovog događaja trebalo da ide upravo u tom pravcu“, rekao je ministar.

Ranije je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao da će Kremlj pozvati ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na obeležavanje 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Moskva je saopštila da će rado ugostiti sve koji poštuju sećanje na branitelje sveta protiv nacizma. Kabinet predsednika Ukrajine saopštio je da Kijev još nije dobio zvanični poziv na proslavu.

U Ukrajini se 8. maja obeležava Dan sećanja i pomirenja. Taj praznik postoji od marta 2015. godine. Zemlja se na taj način pridružila tradiciji obeležavanja pobede nad nacističkom Nemačkom po zapadnoevropskom modelu.

Pored toga, Ukrajina nastavlja da obeležava Dan pobede 9. maja, koji ostaje državni praznik, iako se glavni događaji kojima se obeležava kraj rata na državnom nivou održavaju 8. maja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala