Tramp: Povlačenje vojske iz Avganistana počinje odmah

© AP Photo / Paul SancyaDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će SAD odmah početi sa povlačenjem vojske iz Avganistana, nakon što su danas potpisale mirovni sporazum sa Avganistanom.

Na pitanje novinara kada će započeti povlačenje američkih trupa iz Avganistana, američki predsednik je odgovorio „danas“.

„Počinjemo odmah“, precizirao je on.

Talibani pristali da se bore protiv terorizma

Prema njegovim rečima, u skladu sa sporazumom, talibani su pristali da se bore protiv terorizma.

„Verujem da talibani žele nešto da učine nešto kako bi dokazali da nismo uzalud protraćili vreme. Ako se desi nešto loše, vratićemo se s takvom silom kakvu niko nije video. Nadam se da to neće biti neophodno“, konstatovao je američki lider.

On je dodao da su SAD obavestile NATO i UN o sporazumu s talibanima. Prema njegovim rečima, u proces je bilo uključeno 29 zemalja.

„Poptuno smo uništili kalifat DAEŠ-a u Iraku i Siriji, likvidirali smo i zarobili na hiljade terorista, baš kao i u Avganistanu. Ali sada je došlo vreme da se još neko s tim pozabavi. To mogu biti talibani, susedne zemlje Avganistana. Smanjićemo prisustvo naše vojske na oko 8.600 vojnika, a konačna odluka o tome će biti poznata u skoroj budućnosti“, saopštio je američki lider.

Uskoro sastanak s vođama talibana

On je dodao da će se uskoro sastati sa vođama pokreta „taliban“.

„Lično ću se sastati sa vođama 'talibana', i to uskoro“, rekao je Tramp novinarima.

One je tom prilikom čestitao avganistanskom kolegi Ašrafu Ganiju, kao i Avganistancima na potpisivanju mirovnog sporazuma SAD i talibana.

„Želim da čestitam predsedniku Ganiju i stanovnicima Avganistana“, poručio je Tramp.

Takođe je zahvalio UN i generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, šefu Pentagona Marku Esperu i svima „koji su dugo radili na okončanju tog beskonačnog rata“.

„Želim da se setimo svih koji su izgubili živote u ratu. Želim da zahvalim ranjenim vojnicima. Oni žele da se vrate kući“, rekao je američki predsednik.

SAD i talibani potpisali su mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji.
Sporazumom, čijem je potpisivanju prisustvovao i američki državni sekretar Majk Pompeo, predviđeno da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana u roku od 14 meseci, ako talibani ispune prihvaćene obaveze.

Kako se navodi u izveštaju AP, SAD će u prvoj fazi smanjiti broj svojih vojnika sa oko 13.000 na 8.600 u roku od 135 dana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala