Šef ukrajinske diplomatije: Sparingovao bih sa Putinom u džudou

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin džudo, sport
Ruski predsednik Vladimir Putin džudo, sport - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko izjavio je da bi voleo da sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom odigra partiju golfa, ili da sparinguje u džudou, ukoliko bi se sukob u Donbasu okončao.
„Sećate li se kada je svojevremeno američki predsednik Donald Tramp rekao da Putina treba pozvati na samit G8 ili pak u letovalište? Prvo što sam tada pomislio je da će, ako Putin prihvati poziv, u tom slučaju sigurno doći i (ukrajinski predsednik Vladimir) Zelenski, i da će u prisustvu svih lidera napokon biti potpisan sporazum o okončanju rata u Ukrajini. To zvuči sjajno. Posle toga bih sa zadovoljstvom odigrao golf s Putinom“, rekao je Pristajko u intervjuu za televiziju „Ukrajina 24“.

Na pitanje voditelja da li, pored golfa, može biti i neki drugi sport u pitanju, ukrajinski ministar je odgovorio da i džudo „dolazi u obzir“.

Pristajko se požalio na nedovoljnu izolaciju Rusije

Ukrajinski ministar se takođe požalio i na nedovoljne napore zemalja Zapada po pitanju međunarodne izolacije Rusije, rekavši da je sve više država koje sarađuju sa Moskvom.

On je rekao i da bi Rusija trebalo da snosi ogromne gubitke od te izolacije, da zapadne zemlje ne krše tu politiku.

„Neko predlaže ples na svadbi, neko da se Rusija ponovo priključi G8, a neko je jednostavno prinuđen da otputuje u Moskvu jer potiuče iz male zemlje“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, to je sve dokaz da se stavovi evropskih lidera prema Rusiji smekšavaju.

Rusija u formatu G8

Prema navodima ruskih eksperata, sve veći broj problema u Evropi i Aziji pokazali su značaj prisustva Rusije na samitima Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) i naveli da države-članice tog „kluba“ treba da shvate da bez nje ne mogu rešiti ključna pitanja.

I sam američki predsednik Donald Tramp je izjavio da bi format G-8, uz učešće Rusije, bio mnogo efikasniji od formata G7.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, govoreći o mogućnosti da se Rusija vrati u G8, izjavio da se Moskva trenutno fokusira na druge formate, i istakao da, u slučaju da taj poziv stigne Rusiji, „hipotetička razmatranja nisu umesna“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala