„Ovde je nemoguće živeti": Hiljade migranata beže iz Turske u Evropu

© Sputnik / Elif SudagezerSirijske izbeglice na autobuskoj stanici u Turskoj
Sirijske izbeglice na autobuskoj stanici u Turskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio da otvara granice prema Evropi, hiljade izbeglica i migranata uputilo se prema turskom pograničnom gradu Edirne, kako bi prešli u Evropu, jer, kako kažu, „postalo je nemoguće živeti u Turskoj“.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu saopštio je da je u ovom momentu broj migranata i izbeglica, koji su prešli granicu Turske na putu ka EU premašio 47.000.

Prema rečima jednog od Avganistanca koji se uputio prema granici, želi da napusti Tursku, „jer je u njoj teško živeti u svakom pogledu".

„Sirijci imaju sve, čak i medicinske kartone, i mogu ići u bolnice u koje žele. A nas ne puštaju. Moja žena je ostala u Avganistanu, ali ja sam primoran da odem. Ovde sam radio na gradilištu“, priča 24. godišnji Avganistanac, koji je u Turskoj živeo godinu dana.

Ašraf (27), koji je došao iz Avganistana u Tursku pre godinu i po, požalio se da je sve vreme pokušavao da sastavi kraj s krajem. Radio je kao konobar u restoranu na trgu Taksim, ali je to sada postalo gotovo nemoguće.

© Sputnik / Elif SudagezerIzbeglice na autobuskoj stanici u Turskoj
„Ovde je nemoguće živeti: Hiljade migranata beže iz Turske u Evropu - Sputnik Srbija
Izbeglice na autobuskoj stanici u Turskoj

„Sada je u Turskoj sve toliko poskupelo, da je postalo skoro nemoguće živeti ovde. Ne želim da se vratim u svoju zemlju, jer je i tamo situacija teška. Želim da odem u Evropu u nadi za boljim životom“, objasnio je on.

Muhamed iz Damaska je živeo u Turskoj tri godine, ali sada sanja o tome da se obrazuje u Evropi.

© Sputnik / Burcu OkutanIzbeglice iz Turske na putu ka graničnom prelazu
„Ovde je nemoguće živeti: Hiljade migranata beže iz Turske u Evropu - Sputnik Srbija
Izbeglice iz Turske na putu ka graničnom prelazu

„U Siriji sam završio institut, ali je onda počeo rat, i bio sam prinuđen da počnem da zarađujem za život“, priznao je 20. godišnji Sirijac.

Kako su Sputnjiku saopštili predstavnici lokalnih vlasti, proces kretanja migranata odvija se „mirno i nesmetano“. Tačan broj izbeglica, koji idu ka Edirni, nije poznat.

Predstavnik autobuske kompanije na istanbulskoj stanici Esenler kaže da je prethodnog dana više od 500 ljudi kupilo autobuske karte i da su krenuli put granice.

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio da je Turska donela odluku da otvori kopnene i vodene granice za migrante iz Sirije i druih zemalja. Migranti pokušavaju da stignu do Evrope preko dva kontrolna punkta – Kapikule (na granici s Bugarskom) i Pazarkule (na granici s Grčkom). Erdogan je optužio evropske zemlje da ne poštuju sporazume.

„Davno smo rekli da nismo obavezni da primimo toliki broj izbeglica. Obećali ste nam pomoć, ali ništa ne preduzimate, stoga smo juče otvorili naše granice. Već je prešlo 18.000 izbeglica, a danas će možda preći još 25-30.000. Više nećemo zatvarati naša vrata. EU treba da drži svoju reč“, rekao je Erdogan.

Mediji prenose da Grčka prebacuje još 1.000 vojnika i 400 policajaca na granicu s Turskom kako bi se sprečio nelegalan prodor izbeglica iz Sirije. Procenjuje se da ih na tursko-grčkoj granici ima oko 7.000 hiljada. Pripadnici grčke policije ispalili su danas suzavac na grupe migranata, koji su ih gađali kamenjem, javila je grčka televizija Skaj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala