Od poljane do svetilišta: Dva najlepša ukrasa pravoslavne Crne Gore /foto, video/

CC BY 4.0 / KristinaWOX, cropped photo / Arhitekta Predrag Ristić - Saborna crkva Hristovog Vaskrsenja, Podgorica, Crna Gora, 2013.
Arhitekta Predrag Ristić - Saborna crkva Hristovog Vaskrsenja, Podgorica, Crna Gora, 2013. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednje tri decenije u Crnoj Gori je obnovljeno više od 600 crkava i manastira. Najveća dva hrama su podignuta iz temelja - Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i Hram Jovana Vladimira U Baru.

Hram Hristovog Vaskrsenja 

Kamen temeljac za hram je postavljen 1993. godine. Ceremoniji su prisustvovali vaseljenski patrijarh Vartolomej zajedno sa srpski patrijarh Pavle, izaslanik ruskog patrijarha Aleksija II, protojerej Vasilije Tarasjev i mitropolit Amfilohije. Gradnja će trajati 20 godina.

Osveštanje Sabornog hrama održano je 6. oktobra 2013. godine na 1700. godišnjici Milanskog edikta. Toj ceremoniji je prisustvovala su sedmorica poglavara pomesnih Pravoslavnih Crkava na čelu sa Patrijarsima vaseljenskim Vartolomejem, ruskim Kirilom i srpskim Irinejem. Pored trojice patrijaraha hram su osveštali još arhiepiskopi: kiparski Hrizostom, atinski Jeronim i albanski Anastasije i Mitropolit varšavski i sve Poljske Sava. 

Ovo je, nesumnjivo, bio jedan od najvećih građevinskih poduhvat u Crnoj Gori.

Hram Svetog Jovan Vladimira

Drugi Hram, manjih dimenzija, ali ništa manje veličanstven izgrađen je u Baru. On je posvećen zaštitniku grada Jovanu Vladimiru.

Na mestu gde je izgrađen nekada se nalazila vojna na kasarna. Radovi su počeli 2006. godine. 

© Foto : Sputnjiku ustupio Bar na dlanuPoljana pre izgradnje Hrama Jovana Vladimira
Od poljane do svetilišta: Dva najlepša ukrasa pravoslavne Crne Gore /foto, video/ - Sputnik Srbija
Poljana pre izgradnje Hrama Jovana Vladimira

Gradnja je trajala do 2016. godine. Osveštenju hrama prisustvovao je patrijarh jerusalimski Teofil III. Ovaj događaj sabrao je 18 arhiepiskopa i mitropolita iz svih pomjesnih pravoslavnih crkava.

Pored ova dva hrama koja su nikla, praktično, na livadi, Mitropolija Crnogorsko-primorska je obnovila još preko 600 crkava i Manastira za poslednjih 30 godina. Osim toga, obnovljena je i Cetinjska bogoslovija i povećan broj monaha sa 30 na 800. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala