Na granici: Protest Katalonaca u Francuskoj predvodio begunac od španske pravde

© REUTERS / NACHO DOCEProtest Katalonaca u francuskom gradu Perpinjanu.
Protest Katalonaca u francuskom gradu Perpinjanu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Desetine hiljada Katalonaca koji zahtevaju nezavisnost tog španskog regiona, danas su se okupile u gradu Perpinjanu na jugoistoku Francuske.

Katalonski separatisti pokušavaju da skrenu pažnju međunarodne javnosti na svoju borbu za nezavisnost, a demonstracije u Perpinjanu, udaljenom oko 200 kilometara od katalonske prestonice Barselone, trebalo je da prikažu vitalnost i snagu pokreta.

Današnji protest je organizovan uz slogan „Republika je centar sveta“.

Održavanje ovog skupa na teritoriji susedne Francuske omogućilo je bivšem katalonskom predsedniku Karlesu Pudždemonu da se pridruži demonstrantima.

Nakon što je 2017. godine proglasio nezavisnost Katalonije, Pudždemon je optužen i krije se od španskih vlasti.

Njegov politički savez Zajedno za Kataloniju nadmetaće se s drugim separtističkim strankama na narednim regionalnim izborima.

Protestima u Perpinjanu, na kojima se prema porcenama okupilo oko 70.000 ljudi, pridružili su se aktuelni katalonski predsednik Kim Tora i ugledne ličnosti katalonskih pokreta za nezavisnost.

Španija nije dozvolila nezavisnost Katalonije, koja kao i drugi španski regioni ima visok stepen finansijske, administrativne i zakonodavne autonomije.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala