Mediji: Grčka šalje na granicu s Turskom još 1.000 vojnika i 400 policajaca

© AFP 2023 / Bulent KilicSukob migranata u Grčkoj sa policijom
Sukob migranata u Grčkoj sa policijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka prebacuje još 1.000 vojnika i 400 policajaca na granicu s Turskom kako bi se sprečio nelegalan prodor izbeglica iz Sirije, piše grčki list „Katimerini“.

Vlasti su odlučili da u oblast Evros gde se proteže državna granica sa Turskom prebaci oko 1.000 vojnika iz centralne, severne i zapadne Grčke. U istu oblast su već pre nekoliko dana upućene vojne snage a na licu mesta je i načelnik Generalštaba Konstantinos Floros.

Do kraja dana treba da stigne još 400 policajaca koji će u praćenju kretanja migranata koristiti i dronove, piše list.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je pre nekoliko dana da Turska više ne može da zadržava izbeglice i migrante iz Sirije.

Procenjuje se da ih na tursko-grčkoj granici imaoko 7.000 hiljada. Pripadnici grčke policije ispalili su danas suzavac na grupe migranata, koji su ih gađali kamenjem, javila je grčka televizija Skaj.

Grčka granična policija upotrebila je i juče suzavac kako bi odvratila oko 500 izbeglica i migranata koji pokušavaju da uđu u Grčku i EU. To je prvi put da je jedna tako velika grupa migranata i izbeglica pokušala masovno da pređe reku Maricu, što Grci smatraju direktnom posledicom najave turske vlade da više neće sprečavati migrante koji žele da dođu do Evropske unije, nakon pogibije 33 turska vojnika u vazdušnom udaru sirijskh vladinih snaga u Idlibu.

Grčka je juče zatvorila prelaz Kastanjes na granici sa Turskom, nakon što je veliki broj migranata pokušao da uđe u tu zemlju.

Atina je o situaciji alarmirala i EU i NATO.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala