Patrijarh predsedava saborom na Floridi: Povlači se odluka koja je pretila da uzdrma SPC

© Tanjug / Dimitrije GolPatrijarh Irinej na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC
Patrijarh Irinej na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sporni Ustav SPC koji se odnosio isključivo na prostor SAD, a koji odudara od važećeg Ustava Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, danas će biti povučen, otkriva za Sputnjik protojer - stavrofor Srboljub Miletić.

„Po izjavama i obećanju svih strana možemo gotovo sa sigurnošću reći da je ta stvar završena. Patrijarh Irinej je sa episkopima u SAD koji su ga doneli već bio u komunikaciji pre odlaska u Ameriku i manje-više, pre današnjeg sastanka pozicija svakog od njih je poznata“, rekao je protojerej Miletić za Sputnjik.

Sabor SPC u Severnoj i Južnoj Americi povlači sporni Ustav

Patrijarh srpski Irinej predsedavaće danas Saboru Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, koji će biti održan u Klirvoteru na Floridi. Tokom posete SAD on će obići i parohije SPC u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

Poglavar SPC otputovao je u američku misiju, kako bi bila razrešena problematična situacija do koje je došlo zbog promena koje su pokušale da uvedu vladike u SAD, pre svega zapadnoamerički Maksim i istočnoamerički Irinej.

„Episkop Longin, s kojim sam razgovarao odmah nakon donošenja spornog Ustava kada je video da je to izazvalo veoma negativne rekacije u širem krugu, kako među vernim narodom, tako i među episkopima i ostalim ljudima u Crkvi, rekao je da će biti protiv toga. On je prvi to odlučio, a za njim su i episkopi Irinej i Maksim odlučili da odustanu od tog novog Ustava“, preneo je Miletić.

On je precizirao da taj sporni Ustav mora da povuče telo koje ga je i donelo i da će se to sutra dogoditi.

To je svojevremeno saopoštenjem praktično najavio i Episkopski savet SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi, ističući da će na vanrednom Saboru SPC u u Severnoj i Južnoj Americi 29. februara u Klirvoteru izvršiti odluku Svetog Arhijerejskog Sinoda i staviti van snage sve odluke koje je ranije taj Crkveni sabor doneo a tiču se ustrojstva srpskih pravoslavnih eparhija na tom području.

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh srpski Irinej predsedavaće danas Saboru Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi na kome bi trebalo da bude razrešena problematična situacija do koje je došlo zbog promena koje su pokušale da uvedu vladike u SAD
Patrijarh predsedava saborom na Floridi: Povlači se odluka koja je pretila da uzdrma SPC - Sputnik Srbija
Patrijarh srpski Irinej predsedavaće danas Saboru Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi na kome bi trebalo da bude razrešena problematična situacija do koje je došlo zbog promena koje su pokušale da uvedu vladike u SAD

Događaj koji je izazvao veliko talasanje

Ključni događaj koji je, kako protojerej Miletić kaže, izazvao veliko talasanje desio se sredinom prošle godine kada su trojica vladika sa teritorije SAD samoinicijativno pristupili organizovanju zasebne autonomne celine u toj državi, urušavajući Ustavom SPC u Severnoj i Južnoj Americi ustrojstvo srpskih pravoslavnih eparhija na celom tom području.

Episkopi Irinej Dobrijević, Maksim i Longin su osnovali Episkopski savet SPC samo za teritoriju SAD i doneli Ustav koji to reguliše. Longin je, po rečima Miletića brzo odustao od te odluke kada je video reakcije, pa su to kasnije uradila i druga dvojica episkopa.

Protojerej-stavrofor Miletić, koji je klerik Mitropolije australijsko-novozelandske, ipak smatra da se to ne bi moglo smatrati pokušajem osnivanja nekakve nove crkve, kakvih je tumačenja, takođe bilo.

„Ne mogu oni jedom promenom imena da osnuju posebnu crkvu. To ni pravno, ni administrativno, ni na koji način ne može tako da bude urađeno, ali je indikator u kom pravcu idu. To je veoma ozbiljan indikator načina njihovog razmišljanja što naravno zabrinjava i ostale episkope na čelu sa patrijarhom, a zabrinjava i narod koji to posmatra. Postoji veliko talasanje, gde se čak preti i raskolom da će ponovo biti osnovana slobodna SPC u Americi kao opozicija ovim episkopima modernistima“, naglasio je Miletić, ukazujući da pre svega misli na episkope Maksima i Irineja, gde je Longin, kako kaže, bio kolateralna šteta.

Ono što se vidi iz načina rada ova dva episkopa je da žele da budu moderni, savremeni, prihvaćeni od nekih savremenih struktura u SAD, što kako kaže, pre svega znači gubitak nekih tradicionalnih vrednosti. Oni, kako smatra, stvaraju određenu klimu u SAD u srpskoj crkvi.

Episkopi modernisti i korporacija

Još je veći problem, dodaje on, što je episkop istočnoamerički Irinej osnovao i korporaciju koju pokušava državno-pravno da uvede u vlasništvo svih objekata SPC u Americi.

© Živojin RakočevićBogosloviju u Prizrenu je sa vladikom Teodosijem posetio vladika Južne i Centralne Amerike Kirilo, koji je zajedno sa kanadskim vladikom Mitrofanom zauzeo potpuno suprotnu poziciju u odnosu na vladike u SAD.
Patrijarh predsedava saborom na Floridi: Povlači se odluka koja je pretila da uzdrma SPC - Sputnik Srbija
Bogosloviju u Prizrenu je sa vladikom Teodosijem posetio vladika Južne i Centralne Amerike Kirilo, koji je zajedno sa kanadskim vladikom Mitrofanom zauzeo potpuno suprotnu poziciju u odnosu na vladike u SAD.

„To je još jedan veliki pokazatelj u kom pravcu oni žele da idu, ne toliko zbog Ustava nego zbog te komapnije koju je osnovao episkop Irinej. Ona u njegovoj eparhiji ima samo jednog člana, a to je on sam, a u Episkopskom savetu ima tri člana i još jednog sekretara koji ne znam da li je i pravoslavni jer ima englesko ime i prezime“, ukazuje sagovornik Sputnjika.

On je objasnio da je ta kompanija praktično poverenik za svu imovinu SPC u SAD koja se pozicionira kao neko ko je jedino u stanju da raspolaže svom imovinom SPC. To je, po protojereju Miletiću, zabrinjavajući faktor za članove crkvenih tela, za parohijane, za druge episkope.

On zato smatra da se može reći da se trenutno stvari odvijaju u dobrom smeru, ali da situacija u SAD „zbog naginjanja ka modernizmu dvojice episkopa“ i dalje ostaje komplikovana.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala