Eduar Filip gura nacrt zakona o penzionoj reformi, poslanici uzvraćaju

© AP Photo / Christophe EnaFrancuski parlament
Francuski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici francuskog parlamenta i sa desnice i sa levice dva puta su pokrenuli pitanje glasanja o nepoverenju francuskom premijeru Eduaru Filipu zbog odluke da se pozove na Ustav kako bi kontroverzni nacrt zakona o renzionoj reformi prošao parlament bez glasanja.

„Samo što mo pokrenuli pitanje glasanja o nepoverenju“, napisao je na Tviteru lider levo orijentisane stranke „Nepokorena Francuska“ Žan-Lik Melanšon.

Incijativu su podržale i Komunistička partija i Socijalistička partija.

Drugi put to je pokrenula partija desnog centra „Republikanci“.

Ranije u toku dana Filip je rekao da će se pozvati na član 49.3 Ustava kako bi nacrt zakona o penzionoj reformi bio usvojen u parlamentu bez glasanja.

 

Ustav to dopušta premijeru, ali isto tako u slučaju primene te odluke poslanici u toku 24 sata mogu da pokrenu pitanje glasanja o neverenju.

Smisao reforme, koja je izazvala talas protesta u Francuskoj, jeste da se pojednostavi sistem koji obuhvata više od 40 posebnih penzijskih planova i da se dobije jedinstveni sistem zasnovan na bodovima, koji bi bio pravedniji, dajući svakom penzioneru ista prava za svaki evro doprinosa.
Najveće protivljenje predlogu novog penzionog sistema došlo je od zaposlenih koji imaju posebne beneficije, uključujući radnike u železnici, lučke radnike i pevače iz Pariske  opere, koji imaju pravo na punu penziju pre prosečne starosne dobi od 62 godine.
Ustupak sindikatima učinjen je pred kraj prošle godine, kada je premijer rekao da će se plan reforme primenjivati samo na Francuze rođene 1975. godine i dalje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala