Vučić pozvao Džonsona u Beograd: Srbija želi strateški važne odnose sa Britanijom

© AP Photo / Kirsty WigglesworthBritanski premijer i lider Konzervativne partije Boris Džonson nakon glasanja na izborima u Londonu
Britanski premijer i lider Konzervativne partije Boris Džonson nakon glasanja na izborima u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa premijerom Ujedinjenog Kraljevstva Borisom Džonsonom i pozvao ga da poseti Srbiju.

U prijateljskom razgovoru, Vučić je ponovio da naša zemlja želi da sa Ujedinjenim Kraljevstvom uspostavi strateški važne odnose. On je izrazio nadu da je namera da se uspostave snažnije i bogatije srpsko-britanske veze obostrana.

„Za Srbiju je važno jačanje političkog dijaloga sa Ujedinjenim Kraljevstvom, posebno u novim okolnostima, nastalim posle izlaska Vaše zemlje iz Evropske unije“, rekao je predsednik britanskom premijeru.

Takođe je izrazio interes za jačanje ekonomske saradnje dveju zemalja, kao i saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i odbranu.

Predsednik Srbije je sa premijerom Džonsonom razgovarao o regionalnoj situaciji i ponovio opredeljenost Srbije da bude čvrst oslonac za miran i napredan Zapadni Balkan. S tim u vezi je britanskog premijera upoznao sa inicijativom za primenu četiri slobode - kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala - na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

Dvojica sagovornika su, takođe, razgovarali o mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Na sajtu britanske vlade objavljeno je da je Džonson „podržao nastavak dijaloga Srbije i Kosova" i pozdravio delimično ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije, istovremeno ohrabrivši na pozitivan odgovor, prenosi Tanjug.

Džonson je kazao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da se zalaže za potpuno ukidanje taksi.

Kada je reč o situaciji u Bosni i Hercegovini, britanski premijer je pozvao predsednika Vučića da upotrebi svoj uticaj kako bi smirio tenzije, navedeno je u saopštenju na sajtu britanske vlade.

Saopšteno je i da je Džonson u razgovoru rekao da se raduje jačanju prijateljstva Srbije i Velike Britanije

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala