Turske trupe i artiljerija pripremaju se za operacije u Siriji - Sputnik Srbija

Nastavljeni sukobi, SB UN raspravlja o Idlibu

Pratite nas
Sirijska vojska pokrenula je večeras novi artiljerijski napad u Idlibu u kojem je poginuo jedan turski vojnik. Situacija u ovoj sirijskoj provinciji naći će se na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN.

Podsetimo, u vazdušnim napadima sirijskih snaga sinoć u Idlibu ubijena su 33 turska vojnika. Nakon toga, Turska je uzvratila napadima na sirijske položaje.

Turska je pozvala međunarodnu zajednicu i učesnike astanskog procesa da preuzmu odgovornost kako bi se zaustavio „zločin protiv čovečnosti koji vrši sirijski režim“.

„Naša delatnost u Siriji se nastavlja, sve dok ne polomimo ruke onima koji posežu za našom zastavom“, navodi se u dokumentu koji je objavljen na kraju sednice Saveta bezbednosti.ž

Rusija: Turska vojska nije trebalo da tu bude

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalazi na toj lokaciji.

Kako se navodi, čim je utvrđeno da se na mestu gde su sirijske snage izvršile napad nalazili pripadnivi turske vojske, Rusija je kontaktirala zvanični Damask kako bi se što pre obustavila vojna akcija.

Takođe je saopšteno i da je ubrzo zatim Rusija organizovala bezbednu evakuaciju turskih vojnika na teritoriju Turske.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:54 28.02.2020

„Vojna eskalacija u Idlibu treba da se zaustavi, i to odmah. Odlučno osuđujemo sinoćnji napad na turske snage, koje se nalaze u Idlibu, i potvrđujemo našu solidarnost s Turskom“, ističe se.

Patrola ruske vojne policije u oblasti grada Maret Numan u provinciji Idlib koji je oslobođen od terorista - Sputnik Srbija
22:33 28.02.2020

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš izjavio je da je eskalacija situacije u sirijskom Idlibu jedan od događaja, koji je izazvao najveću zabrinutost za sve vreme rata u Siriji.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš  - Sputnik Srbija
UN: Eskalacija u Idlibu jedan od najtežih događaja od početka rata
22:31 28.02.2020

„U ovom trenutku, a posle telefonskog razgovora dvojice lidera, radi se na mogućnosti da se sastanak na najvišem novu održi 5. ili 6. marta, tj. sledeće nedelje“, rekao je Peskov.

18:47 28.02.2020
16:20 28.02.2020

„Razgovarao sam s ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom. Deeskalacija (u Siriji) ostaje ključni faktor za efikasno rešavanje problema na terenu. Ljudska stradanja i gubitak života treba da se zaustave. Dobili smo potvrdu da Turska ostaje privržena zajedničkim sporazumima EU i Turske“, ističe se.

Žozep Borel - Sputnik Srbija
16:08 28.02.2020

Problemi sa pristupom društvenih mrežama pojavile su se nakon prvih informacija da je na desetine turskih vojnika poginulo tokom vazdušnih napada u sirijskom Idlibu. Ranije su turske vlasti blokirale pristup društvenim mrežama nakon velikih terorističkih napada i tokom državnog udara u julu 2016. godine.

16:02 28.02.2020
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija

„Tražili smo vanrednu sednicu SB UN u vezi s najnovijim događajima u Idlibu“, rekao je neimenovavi diplomatski zvaničnik.

Sednica će najverovatnije biti održana u 16 sati po lokalnom vremenu.

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije 33 turska vojnika u Idlibu.

S tim u vezi oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji.

15:52 28.02.2020
Valerij Gerasimov - Sputnik Srbija

„Strane su razmenile mišljenja o situaciji u Siriji i drugim pitanjima, koja su od obostranog interesa“, navodi se u saopštenju.

Vojni načelnici su prethodni put razgovarali 18. decembra 2019. godine.

14:49 28.02.2020

Predmet razgovora, kako je najavljeno, biće situacija u sirijskom Idlibu.

Portparol administracije turskog predsednika Fahretin Altun je podsetio i da je Erdogan nešto ranije razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i tom prilikom dogovoreno je da organizuju susret što je pre moguće.

14:00 28.02.2020

Kako je rekao, ruski predsednik je tom prilikom izrazio veliku zabrinutost zbog oštre eskalacije situacije u Idlibu izazvane od strane terorističkih grupacija koje su sve agresivnije.

12:27 28.02.2020

NATO poziva Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu u Idlibu i poštuju međunarodno pravo, izjavio je  Stoltenberg i istakao da NATO podržava Tursku.

On je nakon sastanka ambasadora NATO, koji je inicirala Turska, nakon što su 33 turska vojnika poginula u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu, rekao da saveznici razmatraju dodatnu podršku Turskoj.

12:13 28.02.2020

S tim u vezi Putin i Erdogan su se dogovorili i da se dodatno aktiviraju konsultacije ruskih i turskih predstavnika, kao i da se organizuje susret zvaničnika dve zemlje na višem nivou.

11:52 28.02.2020

Zvanična Moskva je izrazila saučešće Ankari zbog pogibije turskih vojnika u Siriji, izjavio je Lavrov.

On je dodao da Rusija radi sve kako bi se osigurala bezbednost turskih vojnika koji su u Idlibu sa ciljem da se spuste tenzije u toj zoni.

„Naša vojska je spremna da nastavi sa svim aktivnostima koji će tome doprineti“, dodao je.

11:48 28.02.2020

Istovremeno, ruski ministar je upozorio zapadne zemlje da ne ponove grešku sa korišćenjem terorista zarad realizacije sopstvenih geopolitičkih interesa u Siriji.

Kako je rekao, nikada u istoriji tako nešto nije uspelo.

„Pozivam sve kolege da upamte da saradnja sa teroristima nije moguća, tim pre u kontekstu rešavanja sirijskog konflikta“, dodao je Lavrov.

Teroristi DEAŠ-a na severu Sirije - Sputnik Srbija
11:47 28.02.2020

Sirijska vojska ima puno pravo da se bori protiv terorista u Idlibu, Moskva to ne može Damasku da zabrani, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Kao odgovor na konstanto kršenje režima prekida vatre unutar idlibske zone, sirijska armija ima puno pravo da se bori protiv terorista. Mi ne možemo da zabranimo sirijskoj vojsci da ispunjava zahteve koji su zapisani u rezolucijama Saveta bezbednosti UN po pitanju bezkompromisne borbe protiv terorizma u svim njegovim oblicima“, rekao je on.

11:32 28.02.2020

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o nedavnim dešavanjima u Idlibu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Kako je pojasnio, Putin i Erdogan saglasili su se da je potrebno učiniti sve kako bi se realizovali svi dogovori po pitanju te sirijske provincije.

Pored toga, predsednici su konstatovali i da je u narednom periodu neophodno organizovati kontakte ruskih i turskih zvaničnika, međutim nije precizirano na kakvom nivou.

Lavrov je dodao i da je telefonski razgovor inicirala turska strana.

10:48 28.02.2020

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da su turske snage prilikom napada na Idlib gađale preko 200 ciljeva sirijskih položaja i tom prilikom likvidirale 309 sirijskih vojnika.

Kako je precizirao, uništeno je pet sirijskih helikoptera i 23 tenka.

„Nakon izdajničkog napada na turske snage naši avioni i dronovi su izvršili napad na preko 200 ciljeva, a tom prilikom likvidirano je i 309 sirijskih vojnika“, istakao je on.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar - Sputnik Srbija
10:22 28.02.2020

Turske vlasti pojačale su obezbeđenje ruske ambasade u Ankari nakon što su mediji objavili da je u Idlibu stradalo 33 turska vojnika.

Kako se precizira, u blizini ambasade trenutno patrolira nekoliko policijskih automobila, a škola pri ambasadi je zatvorena iz bezbednosnih razloga.

Ataše za medije Irina Kasimova pojasnila je da ambasadu Rusije u Ankari trenutno obezbeđuju pripadnici turskih specijalnih snaga.

Ambasada Rusije u Ankari - Sputnik Srbija
10:16 28.02.2020

Napetosti u sirijskom regionu Idlib mogle bi da eskaliraju u veliki međunarodni sukob, izjavio je najviši diplomata Evropske unije Žozep Borel dodajući da će blok razmotriti sve potrebne mere zaštite svojih bezbednosnih interesa.

Prema njegovim rečima, eskalacija u Idlibu mora hitno prestati, jer to takođe izaziva nepodnošljive humanitarne patnje i dovodi u opasnost civile, napisao je na svom Tviter nalogu šef spoljne politike EU.

„EU poziva sve strane na brzu deeskalaciju i žali zbog svih izgubljenih života. EU će razmotriti sve neophodne mere radi zaštite svojih bezbednosnih interesa. U kontaktu smo sa svim relevantnim akterima“, izjavio je Borel.

10:15 28.02.2020

Odgovornost za smrt turskih vojnika u Idlibu leži na Ministarstvu odbrane Turske koje nije uspelo u doglednom vremenu da razdvoji teroriste od proturskih militantskih grupacija, izjavio je politički analitičar Igor Korotčenko.

On je podsetio da se na teritoriji Idliba nalazi oko 20.000 radikalnih islamista i terorista, a svega 2.500 proturskih boraca.

„Turska provocira, preko 1.000 specijalaca se nalazi na teritoriji Sirije. Naravno da će doći do žrtava“, konstatovao je Koročenko.

09:27 28.02.2020
09:24 28.02.2020

Neprimerena aktivnost Turske u Siriji vodi ka izbijanju veoma ozbiljnog i opasnog konflikta ruskih i turskih i ruskih snaga, što je krajnje nepoželjno, izjavio je zamenik šefa komiteta za odbranu Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.

On je podsetio na incident sa obaranjem ruskog aviona Su-24 u novembru 2015. godine od strane Turske, ali da je saradnja Moskve i Ankare uspešno obnovljena zahvaljujući dorboj volji rukovodstva i jedne i druge zemlje.

„Nadam se da Turska neće ponoviti tu grešku kada je reč o odnosima sa Rusijom“, dodao je on.

09:05 28.02.2020

To se dešava nakon što su juče u vazdušnim napadima sirijske vojske u Idlibu poginuli turskui vojnici.

Brutalne metode mučenja migranata... - Sputnik Srbija
Reka migranata krenula ka Evropi
08:41 28.02.2020
07:56 28.02.2020

Američki Stejt department saopštio je da je zvanični Vašington veoma zabrinut zbog napada na pripadnike turske vojske u sirijskom Idlibu.

Kako se navodi, Amerika poziva na momentalan prekid vatre u sirijskom Idlibu.

„Podržavamo našeg saveznika iz NATO-a i pozivamo na hitnu obustavu vatre i prekid ofanzive sirijskog režima i Rusije, koje podržavaju i iranske snage“, navodi se u saopštenju.

 

Protivvazdušni sistem S-400 - Sputnik Srbija
SAD: Nadamo se da će Turska odustati od S-400 nakon incidenta u Idlibu
07:42 28.02.2020

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kontaktiralo zvanični Damask da se obustavi napad u Idlibu čim je utvrđeno da se na mestu gde su sirijske snage izvršile napad nalazili pripadnici turske vojske.

Kako se dodaje, ubrzo zatim je organizovana i bezbedna evakuacija turskih vojnika na teritoriju Turske.

07:30 28.02.2020

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji.

Kako se navodi, turska vojska stradala je jer su se nalazili u blizini Behuna, gde je izvršen napad sirijskih snaga na položaje terorista.

00:29 28.02.2020

„Turska od sada smatra sirijsku vojsku „neprijatljskim metama““, rekao je portparol Erdoganove Partije pravde i razvoja Omer Čelik listu „Sabah“.

Turska vojska - Sputnik Srbija
00:12 28.02.2020

Kako javlja dopisnik Sputnjika, u Turskoj su blokirane društvene mreže Fejsbuk, Tviter, Istagram i Jutjub nakon vesti da je u Siriji poginulo više desetina turskih vojnika.

00:07 28.02.2020

Zvanične vlasti turske pogranične provincije Hataj su saopštile da je broj poginulih u vazdušnom napadu sirijske avijacije na turski konvoj dostigao 29.

23:58 27.02.2020
23:57 27.02.2020

Televizija NTV javlja da je zvanični predstavnik predsednika Turske Ibrahim Kalin razgovarao sa pomoćnikom predsedniak SAD za nacionalnu bezbednost Robertom O Brajanom. Nisu saopšteni detalji razgovora.

23:56 27.02.2020
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala