Trampa put do parade na Crvenom trgu vodi preko Kijeva?

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSamohodna artiljerijska oklopna vozila "Msta S" na generalnoj probi Parade pobede na Crvenom trgu u Moskvi
Samohodna artiljerijska oklopna vozila Msta S na generalnoj probi Parade pobede na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp mogao bi da dobije poziv administracije predsednika Ukrajine da 8. maja, na Dan sećanja, bude u Kijevu, a da onda ode u Moskvu gde će se narednog dana, 9. maja, održati parada u čast pobede u Drugom svetskom ratu.

 

Ovakav sled događaja smislile su američke diplomate, a na isti način mogao bi da postupi i bitanski premijer Boris Džonson.

Tramp i Džonson su dobili poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da posete Moskvu na 75.godišnjicu Dana pobede u Velikom otadžbinskom ratu 9. maja.

I oni bi da idu, ako ni zbog čega drugog, onda da ne bi podsticali raskol na Zapadu, s obzirom da je francuski predsednik Emanuel Makron već potvrdio svoj dolazak, a nemačka kancelarka Angela Merkel je sklonija potvrdnom nego odričnom odgovoru, piše „Gardijan“, a prenosi Utro.

S druge strane, ta bi poseta mogla da košta Trampa predsedničke fotelje: njegovi protivnici će sigurno početi da govore da je otišao na vojnu paradu u Rusiju, dok se Ukrajina žali na rusku agresiju.

Izlaz za šefa Bele kuće bio bi da prvo ode u Kijev, gde je dan kada se obeležava pobeda nad fašizmom sa 9. prebačena na 8. maj.

Posete obema zemljama  obezbedile bi izbalansiranost Trampove turneje. Mogao bi da kaže oponentima da se nije rukovodio političkim ciljevima već da je odavao počast poginulima.

U Kijevu, naravno, odavno maštaju o jednom takvom gostu. Ali, teško da bi Tramp našao vremena za posetu Ukrajini da nije želje da vidi paradu na Crvenom trgu, na koju, uzgred, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije pozvan.

.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala