Ruski senator: U Ustavu će biti spomenut Bog, jer su preci s verom u Boga izgradili veliku državu

© Sputnik / Evgeniй Epančincev / Uđi u bazu fotografijaRuski ustav
Ruski ustav - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teze o Bogu biće izložene u posebnom članu treće glave Ustava, jer ne treba zaboraviti da su preci s verom u Boga izgradili i sačuvali veliku državu za naredne generacije, rekao je kopredsednik radne grupe za raspravljanje o dopunama Ustava Rusije, senator Andrej Klišas.

 

Prmea njegovim rečima, princip sekularne države će ostati u Ustavu, kako je i predviđeno 14. i 28. članom.
Senator je podsetio da će trećim članom Ustava biti propisana potreba da se poštuje sećanje na pretke.

„Svako će samostalno odrediti svoj stav prema Bogu, ali uz potrebu da se poštuje sećanje na pretke, koji su nam s verom u Boga predali veliku zemlju. Mislim da će se s tim složiti svaki građanin Rusije“, konstatovao je Klišas.

Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija
Putin: Promene Ustava diktira život, nešto nije funkcionisalo

Prema njegovim rečima, važno je naglasiti da Rusija ostaje sekularna država i da prema odredbama člana 28  Ustava, svaki građanin ima pravo da u Rusiji ispoveda bilo koju veru, ili da ne ispoveda nijednu.

On je dodao da je jedan od najvažnijih zadataka radne grupe uvažavanje ideja građana Rusije.

„Ideali, koje su nam preneli naši pretci, ljubav prema otadžbini, očuvanje jedinstva zemlje, vera u Boga – s tim idealima su naši preci izgradili i sačuvali za nas veliku zemlju“, istakao je on.

Klišas je podsetio da se Rusija, s obzirom na njenu multinacionalnu, multikonfesionalnu i kulturnu raznolikost, razvijala kao država, gde su vera u Boga i državno jedinstvo vekovima bili osnova razvoja države i čoveka.

Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril podržao je predlog o unošenju u Ustav dopuna, koje se odnose na tradicionalno poimanje braka, zaštite suvereniteta zemlje, učvršćivanja statusa ruskog jezika, podrške sunarodnicima u inostranstvu, kao i unošenje teza o Bogu u glavni zakon.
Ranije je ruski predsedniik Vladimir Putin izjavio da sve te izmene Ustava Ruske Federacije treba da izglasaju građani Ruske Federacije, budući da je narod „nosilac suvereniteta“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala